A vezetők kötelességeiről beszélt Ferenc pápa Mexikóban

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben >>>

Valódi igazságszolgáltatásra és a hatékony biztonság megteremtésére szólította fel szombaton Mexikó politikai vezetőit Ferenc pápa, a püspököktől azt kérte, bátran szálljanak szembe a kábítószer-kereskedelem jelentette alattomos kihívásokkal.

A közjóért felelős köztisztviselőknek őszintének és becsületesnek kell lenniük, nem szabad, hogy megrontsák őket kiváltságaik. Népüknek biztosítaniuk kell a „valódi igazságszolgáltatást” és az alapvető szolgáltatásokat – hangoztatta Ferenc pápa Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel tartott találkozója után elmondott beszédében Mexikóvárosban.

A vallási vezető úgy fogalmazott: a politikai vezetőknek „különös kötelességük”, hogy biztosítsák az emberek „elengedhetetlen” anyagi és lelki igényeinek kielégítését, mint „a megfelelő lakhatást, a méltóságteljes munkát, az ételt, a valódi igazságszolgáltatást, a hatékony védelmet és az egészséges és békés környezetet”.

Hangsúlyozta, nem elegendő csak törvényeket hozni, minden mexikóinak ki kell vennie a részét abban, hogy jobbá tegyék az országot.

A mexikóvárosi katedrálisba látogatva a püspököket a kábítószer-kereskedelemmel szemben bátor fellépésre szólította fel, arra, hogy segítsék a mexikóiakat az országot sújtó erőszak és a korrupció felszámolásában, ne bújjanak el saját kiváltságaik mögé. Hangsúlyozta, hogy „valódi pásztorként” kell szolgálniuk az embereket.

Megfigyelők szerint a pápa ötnapos mexikói látogatása rávilágít arra, hogy a kormánynak nem sikerült felszámolnia a közép-amerikai országot sújtó társadalmi problémákat, egyebek között a szegénységet, a gyakran kábítószerrel kapcsolatos erőszakos bűnözést, a bandaháborúkat, a rendvédelmi szerveket átható korrupciót és a kormányzati szolgáltatások sikertelenségét.

Ferenc pápa hivatalos programja alatt – amely szombaton vette kezdetét – több szegénységgel és erőszakkal küszködő települést is felkeres. Egyházfőként ez az első látogatása a közép-amerikai országban, ahol a világon a legtöbb spanyol nyelvű katolikus él.

Még több hír>>>

Olvasson tovább