Megkezdi a menekültek visszaszállítását Finnország

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben >>>

Finnország jövő héten megkezdi állami chartergépekkel a menekültek visszaszállítását. Első körben száz főt szállítanak Bagdadba, ők főként irakiak, és önként visszavonták menedékkérelmüket, mert nem lett volna pénzük a repülőjegy megvásárlására – jelentette ki Cser Attila, az MTVA skandináviai tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában.

A pontos időpontot egyelőre nem tudni. Finnország kész akár hetente indítani gépeket, előbb-utóbb azokkal is, akiknek már elutasították a menedékkérelmét. Ennek oka lehet, ha a kérelem nem hiteles, a kérelmező nem mondott igazat, illetve ha a kiinduló országot időközben biztonságosnak minősítették – tette hozzá.

A legnagyobb probléma a skandináv visszatoloncolásokkal, hogy Irakkal, illetve több országgal nincs is erről szerződés – hangsúlyozta a tudósító.

Beszélt arról is: a 22 éves svéd nő meggyilkolása rávilágít arra, milyen felemás a dél-svédországi migrációs helyzet. Mint ismert, a pszichológiát végzett Alexandra Mezhert, miközben szét akart választani két migránst, az egyik hátba szúrta. A gyilkossággal vádolt szomáliai férfi 180 centiméter magas, és a különböző vizsgálatok szerint nem fiatalkorú, noha ezt állítja magáról.

A skandináv országok teljesen másképp kezelik a fiatalokat. Ezt tudják a migránsok is, ezért vallják magukat nagy arányban annak. Finnországban több mint a felükről derült ki, hogy nem mondanak igazat – mondta az MTVA tudósítója.

Még több hír>>>

Olvasson tovább