Tér-idő: Az állattenyésztés hatásai a Földre

Hallgassa meg!

Az ENSZ élelmezési szervezetének jelentése szerint az állattenyésztés okozza a legtöbb kárt bolygónk természetes állapotában, az üvegházhatású gázok egyik legnagyobb kibocsátója ez a szektor, mint ahogyan a biológiai sokféleség csökkenésében is kiemelkedő szerepe van. A FAO jelentése kiemeli, hogy a Föld jégmenetes felszínének 30 százalékán állati takarmányt termelünk, és valószínűsíthetően a vízszennyezés legfőbb okozója is a haszonállattok tartása. Ráadásul az ipari mezőgazdaság húsgyáraiban borzasztó körülmények között tartják az állatokat. Ezért egyre többen döntenek ökológiai okok miatt úgy, hogy nem esznek többet húst. Köztük van Paul McCartney, aki a Húsmentes Hétfő mozgalom egyik vezetőjeként az Európai Bizottságnál is próbálta elérni hogy hetente egyszer legyen hús nélküli nap az Unióban. Ökológus szakértőnk is azt javasolja, hogy ha már húst és egyéb állati terméket veszünk (a tej vagy tojás ökológiai lábnyoma ugyan olyan nagy, mint magáé a húsé), akkor azt a közelünkben, „szelíd” módszerrel gazdálkodó állattartótól vegyük meg. A dietetikus felhívja figyelmünket, hogy a vegetáriánus szülők nem hagyhatják ki gyermekek étrendjéből az állati termékeket, mint ahogyan a kismamák is csak orvos felügyelettel.

Megszólal: Lichthammer Adrienne, a SOTE Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa; Takács-Sánta András, ökológus, az ELTE oktatója;

Tér-idő – Kossuth – február 23., kedd – 14:34

Szerkesztő: Bánsági Éva

Tér-idő műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább