Közelről a Földgömb-Atacama Expedíció

A Közelről március 3-i adásának tartalmából:

Bővülő turizmus 
Jelentősen, több mint 10 százalékkal bővült a turizmus az előző évhez képest az Észak-Alföldön. A hazai turisztikai régiók közül ez volt a legnagyobb mértékű emelkedés 2015-ben. A legtöbb vendég, több mint egymillió Hajdúszoboszlón járt. Hamarosan új légijáratot indítanak a debreceni repülőtérről Németországba. Gyarmati Péter összeállítása.

Biztonságos megye 
Bűnügyi szempontból Magyarország egyik legbiztonságosabb megyéje Vas megye. A tavalyi évben tizedével csökkent az itt elkövetett bűncselekmények száma, és bár a migrációs válság nagy terhet jelentett az osztrák-magyar határ mentén, a problémát sikerült kezelni, és az ezzel járó feladatokat fennakadás nélkül oldották meg a rendőrök – vélik a szakemberek. A részletek Gergó Judittól.

Hallépcső víz alatt 
Tetőzik a Tisza Kiskörénél, víz alá került a frissen átadott hallépcső. Egy éve üzemel Európa egyik legnagyobb akár 8-9 méter vízszintkülönbséget áthidaló ökológiai folyosója nem csak halátjáróként szolgál, hanem segíti a halak szaporodását is. Pilisy Csenge riportja.

Színház az egész… 
Nyolc díjat osztott ki a zsűri vasárnap a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok zárásakor. A színházi körökben csak ISZN-ként emlegetett kamaraszínházi találkozó az ország legrégebbi, ötven éves múlttal rendelkező fesztiválja. A rangos kulturális esemény kétévente több száz színjátszót és színházkedvelő nézőt vonz határon innen és túlról az Ipoly parti városba. A Balassagyarmat Város Önkormányzatának a legjobb előadásért járó fődíját, a KB35 társulat SUHA című produkciója nyerte. Tarnóczi László összeállítása.

Földgömb-Atacama 
A világ legmagasabb vulkánjához tért vissza egy magyar kutatócsoport. A chilei hegyen pár évvel ezelőtt műszereket helyeztek el, amelyek folyamatosan gyűjtötték az adatokat. A vizsgálat folytatódik. Nagy Balázs geográfus és csapata a klímaváltozás jeleit vizsgálj Chilében. A Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció tagjainak nemcsak a magassággal, a ritka levegővel, hanem a jeges széllel és faggyal is meg kell küzdeniük. Nagy Balázs két héttel ezelőtt még a hegyről nyilatkozott a Közelrőlnek műholdas telefonon, hogy mi mindennel kell megküzdeniük.

EÜ – böjt praktikusan 
Hamvazószerdával kezdődik, és húsvét vasárnapjáig tart a nagyböjt… De nem csak vallási okokból böjtölnek: sokan ettől remélnek súlycsökkenést, mások az egészséges életmód jegyében tartózkodnak időről időre bizonyos ételektől, ilyenkor leggyakrabban a húst hagyják el az étrendből. De hogyan böjtöljünk hiánytünetek nélkül? Hogyan pótoljuk a húsmentes étrendnél a vasat vagy a fehérjét, és mikor érdemes a böjt megkezdése előtt szakemberhez fordulni? Veresné Dr. Bálint Mártát, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanárát kérdezte Nagy Nóra.

Közelről – Kossuth – március 3., csütörtök, 15:35

Műsorvezető/Szerkesztő: Kránitz Balázs

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább