Tér-Idő: Fórum a frankofóniáról

Hallgassa meg!

A Tér-Idő Április 27-i adásának tartalmából:

A francia főváros mindig is mágnesként vonzotta magához a magyar szellemi élet kiválóságait, írókat, költőket, fotográfusokat, festőket, akik – éppen úgy mint Somlyó György – életük meghatározó élményeként emlékeztek az ott töltött időszakra. Mintha egy szerelmi egybeolvadás, egy „héja nász az avaron” lett volna az addig csak távolról imádott metropolisszal. Mohón habzsolták az élményeket, magukba szívták a város szagát, szemük káprázott a fényektől, és képtelenek voltak betelni a varázslatos francia nyelvvel. Persze a nyelv mágiája, és mindaz ami ehhez köthető, vagy éppen ebből ered immár egyre több embert ejt rabul szerte az egész világon. A napokban Budapesten frankofón fórumot rendeztek, amely a francia nyelv térhódításáról és fontosságáról szólt.

A műsorban megszólal Kováts Éva a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium franciatanára, Kruzslicz Péter a szegedi tudományegyetem jogi oktatója, Hugues Denisot a magyarországi Francia Intézet oktatási és nyelvi együttműködési referense, valamint egyetemi hallgatók.

Archív felvételről Kassák Lajos, Faludy György, Somlyó György, Juhász Ferenc, valamint részlet hangzik el Sediánszky János Francia nyár című 1976-os rádióműsorából.

Tér-Idő – Kossuth – Április 27., szerda, 14:32

Szerkesztő: Gellért András

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább