Alpok-Duna-Adria: Hőlégballonnal az Alpok felett

A május 4-i adás tartalmából:

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

– Néhány éve alakult Triesztben a Szabadon Repülni Egyesület, amely elsősorban a vándormadarak, különösen a fecskefélék védelmével foglalkozik. A fecskék ugyanis az ember szempontjából nagyon fontos feladatot látnak el, hiszen elsődleges táplálékukat a mezőgazdaság számára kártékony rovarok jelentik. Az egyesület elsősorban a sebesült példányokat veszi gondozásába, tápláló étrendet biztosít számukra a felépülés időszakában, sőt a repüléshez egyfajta „gyakorlópálya” is a madarak rendelkezésére áll.

– A brit The Guardian szerint Szőke Zsuzsi idegenvezető budapesti túrái olyanok, mint egy pizza, amihez a vendég válogatja össze a feltéteket. A magyar lányt is beválogatta a brit lap a világ legjobb tíz idegenvezetője közé. A személyre szabott város bemutatókon, az érdeklődési körnek megfelelően fedezhető fel Budapest, így minden túra teljesen más, a látogatók nem szokványos helyekre is eljutnak. Szőke Zsuzsi úgy véli, a történeteken, anekdotákon túl nagyon fontos a személyesség, a vendégszeretet, az odafigyelés is.

– Az elmúlt évtizedben a szlovén Kranj óvárosának központjában, régészeti ásatások során tárták fel a késő ókori település Carnia maradványait. A szakemberek olyan leletekre is bukkantak, amelyek egyedülállók, hiszen a Kaukázustól Spanyolországig csupán hét, szinte teljesen megőrzött páncélból kettő itt található.

– Pazar látvány az ég kékjében lebegő hőlégballon. De vajon miért nyűgözi le az embert? Az alsó-bajorországi Lukas Wimmer már gyerekkorában is boldog volt, ha elkísérhette a felnőtteket egy-egy hőlégballonos útra. Most pedig 18 évesen, amikor a barátai a jogosítvány megszerzését ünneplik, ő már hőlégballon-pilótaként járja a világot.

– Ogulin, a tizenötezer lakosú horvát városka egykor a faiparáról volt ismert. Az utóbbi húsz évben azonban természeti és kulturális értékei kerültek előtérbe. A vadvízi evezők és a barlangok szerelmesei mellett a környék a hegymászók egyik kedvelt úti céljává vált.

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – május 5., csütörtök, 7:55
Ismétlés: Duna World – május 5. csütörtök 16,35

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább