Fábry

Fábry: Irány Stockholm!

Fehérvári Gábor Alfréd, vagy ahogy A Dalnak köszönhetően egy ország ismerte meg, Freddie már az eurovíziós verseny lázában ég, hiszen májusban az öreg kontinens tévénézői előtt fogja bemutatni Pioneer című számát, amellyel hazánkat képviseli majd a nagyszabású dalversenyen.

Ide kattintva visszanézheti az adást >>>

Irány Stockholm!

Számára most minden erről szól, hiszen az elmúlt két hétben – amellett, hogy igyekezett a sajtó és a rajongók minden kérdésére válaszolni – megkezdte a felkészülést a stockholmi döntőre. Új színpadképet kellett készítenie a nótához, imidzs-filmet forgatott egy svéd stáb közreműködésével, jóformán minden perce szigorúan be van osztva.
A lázas készülődést csak a mi kedvünkért függeszti fel egy kis időre, hogy ellátogasson a Fábry 84. adásába, ahol kedves nézőink első kézből értesülhetnek a dalverseny kulisszatitkairól, valamint arról az útról, amely a nemzetközi megmérettetés előszobájáig vezetett.

Fehérvári Gábor Alfréd - Freddie Fehérvári Gábor Alfréd – Freddie

Koncertek és ovikalandok

Kovácsovics Fruzsina egy televíziós tehetségkutatóban vált ismertté, pályája azonban korántsem mondható szokásosnak, hiszen saját elhatározásból a zenei karrier építése mellett elvégezte az óvodapedagógiai szakot, ma pedig már óvónőként dolgozik. 28 gyermek van a csoportjában, akik bőségesen ellátják teendőkkel, a vicces történetekről nem is beszélve, hiszen a gyerekszáj olyanokat képes mondani, amiket egy felnőtt agy sohasem találna ki… (A súlyos cukiság-faktorról már nem is beszélve!)

Az utóbbi időben Fruzsina életében minden a kicsikről szól, ugyanis zenei világában is hangsúlyos szerepet kaptak a gyermekdalok, így – ha a munkahelyén nem tudná kiélni gondoskodó ösztöneit, akkor munka után, egy-egy fellépésen ezt bőségesen bepótolhatja. Nincs könnyű dolga, hiszen a legifjabb közönség egyben a legkritikusabb is: legyen szó az óvodáról, vagy a dalokról, Fruzsina bőségesen kap hideget, meleget a gyerekektől. Szerencsére az őt érő impulzusok többsége pozitív, szinte naponta kap házassági ajánlatot az ifjú lovagoktól, akik még a dalokban szereplő, mesebeli herceggel is szívesen megmérkőznének Fruzsina kegyeiért.
Hogy miként lehet az óvodai munkát összeegyeztetni a zenéléssel, milyen történetek színesítik Fruzsina mindennapjait a gyermekek világában, megtudhatják a Fábry következő adásából.

Kovácsovics Fruzsina Kovácsovics Fruzsina

Az írórekorder Fábrynál

Ha szóba kerül Nemere István neve, akkor a könyvbarátok azonnal a sci-fire, az irodalomkedvelők pedig a legtermékenyebb íróra asszociálnak. Okkal teszik, hiszen Nemere István neve egybeforrt a tudományos-fantasztikus könyvek világával, regényeinek száma pedig vezeti a magyar toplistát, miután 662 kiadott könyvvel büszkélkedhet. Az ember azt gondolhatná, hogy ennyi írás mellett Nemere István élete minden bizonnyal fegyelmezett rendben, kalandoktól mentesen telt, hiszen minden energiáját, szabadidejét felemésztette az alkotás.

Nemere urat két ország titkosrendőrsége figyelte 23 éven át. Hosszabb időt töltött Lengyelországban, ahol két felesége is volt, majd – miután hazaszökött szülőhazájába, amelynek továbbra is állampolgára volt, mégis csak úgy maradhatott itthon, hogy saját édesapja állított ki részére befogadó nyilatkozatot.

Ha mindez nem hangzana elég vadregényesen, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy Nemere István életben két újabb házasság, valamint megannyi kutatómunka következett, hiszen a fantasztikus regényeken kívül több történelmi kérdéseket feszegető könyv, és számos női regény is kikerült a keze alól.

Nemere István Nemere István

Vasdrótmagnó, zseblemezjátszó, tízkilós laptop

Ahogyan az lenni szokott, ez a történet is ártatlan kedvtelésnek indult. Bíró György úr kedvelte a zenét, ezért elkezdett hanglemezeket gyűjteni. Amikor már elég nagy számban vásárolt különböző albumokat, úgy gondolta, hogy ideje lenne egy listát készíteni róluk, ehhez azonban hiányzott egy írógép! Nem szánt túl nagy összeget a masina beszerzésére, kiment tehát a használtcikk piacra, hogy vegyen egyet magának… ott pedig egy új világ nyílt meg előtte, hiszen régi lemezjátszókat, gramofonokat, televíziókat talált.
Mindennek már 50 éve, Bíró úr gyűjteménye pedig – amelyből korábban egy komplett múzeumot berendezett – több, mint 10 ezer darabosra gyarapodott.

A műszaki eszközök – a röntgengéptől a szekrényméretű számítógépig – ma Leányfalun, a pincéjében pihennek, mindeddig ugyanis nem sikerült méltó helyet találnia számukra.
Ahhoz kevés a fantázia, hogy bárki elképzelje, milyen műszaki arzenál állt össze az öt évtizednyi gyűjtőmunka eredményeképpen, de szerencsére erre nincs is szükség, hiszen a Fábry 84. adásába nézőink ízelítőt kaphatnak az ipartörténeti kollekcióból.lineupkep_176

Ivan & The Parazol

Az Ivan & The Parazol 2010 februárjában alakult budapesti rockegyüttes, amely a ’60-as és ’70-es évek rockzenéjének világát ötvözi a modern zenei trendekkel.
Dinamikus, szabad stílusuknak köszönhetően rövid idő alatt népszerű koncertzenekarrá váltak a fiatalok körében, úgyhogy ma már a legnevesebb fesztiválok állandó vendégei.
Első klipjüket a Marshall című dalhoz forgatták 2010 őszén, amely mind a szakma, mind pedig a közönség figyelmét felkeltette, majd 2011-ben az MTV Brand New jelöltjei közé is bejutottak.
2012 januárjában jelent meg Yellow Flavour című kislemezük, tavasszal pedig részt vettek a Hard Rock Rising nemzetközi tehetségkutató versenyen, amelynek magyarországi döntőjét meg is nyerték.
Pályájuk ettől kezdve meredeken ívelt felfelé, immáron a második nagylemezüket is kiadták, sőt ez év tavaszán friss dalokkal is jelentkeztek rajongóik legnagyobb örömére.

Tartsanak velünk csütörtök este 20:30-tól!

Fábry – Duna – május 5., csütörtök – 20:30
A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

Korábbi adások>>>