Tárgyalna az Uber

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben >>>

Reagált a cég a kormány által kedden beterjesztett törvényjavaslatra.

„Budapestet sakkban tartja néhány tucat taxis, akik be akarják tiltatni a piaci versenytársakat. Rövid távon sikeresnek tűnhet az akciójuk, hiszen a döntéshozók olyan törvénymódosítást terjesztettek a Parlament elé, amely megakasztaná a modernizációt, megakadályozná az Uber alkalmazás használatát. Az Ubert 150 ezren használják Magyarországon azért, mert minőségi és megbízható szolgáltatást hozott Budapestre – amit most el akarnak venni a magyaroktól” – jelentette ki szerdai közleményében Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője.

Szerinte az Uber nélkül 1200, engedéllyel rendelkező, számlát adó, adófizető sofőr veszítené el megélhetését, továbbá 150 ezer – főként fiatal – felhasználót fosztanának meg a választás szabadságától. Magyarországot pedig elvágnák a világ azon részétől, ahol nem ellenségnek tekintik a technológiai fejlődést, a digitális gazdaságot – állapította meg.

Tárgyalnának

Az Uber elkötelezett a párbeszéd mellett minden érintett féllel közösen, mert csak ez hozhat egy olyan megoldást, amellyel mindenki nyer: a fogyasztó, a vállalkozások és az állam. Mert olyan 21. századi szabályozásra van szükség, amely a fogyasztók érdekeit is képviseli – hangsúlyozta.

Az Uber a kialakult helyzet megoldásán kíván dolgozni, ám ezalatt az idő alatt is mindenben támogatjuk autós partnereinket – azokat is, akik Budapest útjain szolgálják az utasokat, és azokat is, akiknek folyamatban van az engedélyek beszerzése – húzta alá.

Ismét tüntettek a taxisok

A 2016 februárban életbelépő kormányrendelet lehetővé tette a jogosulatlanul taxizóknál a rendszámtábla levételét, továbbá március 11-től az engedély nélküli taxis diszpécserszolgálatot ellátó szervezeteket 300 ezer forintra bírságolhatják.

A demonstráló taxis szervezetek konvoja halad a Dózsa György úton 2016. május 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán A demonstráló taxis szervezetek konvoja halad a Dózsa György úton 2016. május 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az új javaslat szerint személyszállítási szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén a sofőrt 9 hibaponttal, majd ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik, az így összegyűlt 18 hibapontnál a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból.

A javaslat alapján a diszpécser szolgálat akkor is büntethető lesz, ha neki ugyan van engedélye a tevékenységre, de annak nincs, aki számára a szolgáltatást ellátja.

Kedden az év eleje óta a negyedik taxisdemonstrációt tartották Budapesten a közösségi személyszállítás betiltásáért.

Még több hír>>>

Olvasson tovább