Egy hazában: Szeged Napja Ünnepségsorozat

Az Egy hazában május 29-i adásában.
 

2016.május 20-án tartották Kópházán a „Sarlós Boldogasszony Templom” fűtésének kialakításához, és a Szent Márton Templom külső renoválásához kapcsolódó projektek záróünnepségét. A horvát nyelvű ünnepi szentmisét dr. Pápai Lajos megyéspüspök, valamint Egidius Zivkovic kismartoni püspök celebrálta, majd azt követően az egyházi elöljárók megszentelték a két templomot. A gradistyei horvátok ismét bebizonyították, hogy az anyanyelv és a kultúra ápolása mellett a mindennapi életükben milyen fontos szerepet játszik a hitélet gyakorlása is. Füri Tamás riportját hallják.

A Szeged Napja Ünnepségsorozat az idén 10 napos volt. Május 13-tól május 22-ig tartott. A már állandónak mondható programok a borfesztivál, hidivásár, gasztroudvar, Dóm téri kavalkád színesítették egyebek mellet város életét. 10 helyszínen 150 borász, 200 kézműves és 250 program várta az érdeklődőket. Már hagyomány, hogy a Szegeden élő nemzetiségek is csatlakoznak a városi programokhoz. A Dugonics téren május 21-én szlovák és görög művészeti csoportok mutatkoztak be a Nemzetiségi Gálán, melyet cigány folklórműsor és görög táncház követett. Ezen a napon egy érdekes projektet hozott létre a Szegeden élő szlovák és görög közösség ”Ahol a szlovák és görög szálak összeérnek”. Bencsik János összeállítását hallják.

Kaposváron a művészeti karon mutatkozik be a magyarországi német írók és művészek szövetségének művész szekciója. Festmények és szobrok bizonyítják a szövetség tagjainak munkái mennyire különbözőek, együttműködésük, mégis gyümölcsöző. Arnold Krisztina járt A kiállításon, mely június 4.ig látogatható Arnold Krisztina járt, aki elsőként Matzon Ákost, a szövetség művész szekciójának vezetőjét kérdezte.

Rövidebb szünetet követően, a Deszki Bánát Szerb Táncegyüttes, idén újból részt vett az Európai Szerb Együttesek Szemléjén. A 21. találkozónak, amelyen 54 tánccsoport, többek között 14 Németországból, 14 Ausztriából, 12 Szlovéniából, ezúttal Bécs adott otthont. Az osztrák fővárosban, ahol mintegy 200 000 szerb él, Mándity Predrág járt.

A Kétegyházán működő Kaláris Alapfokú Művészeti Iskola emléktábla avatás keretében fog megemlékezni a Békés-megyei településen született zenész és táncos adatközlő barátairól. „A Népművészet Mesterei Kétegyházán” elnevezésű rendezvény június 4-én lesz (17.30.h-ai kezdettel) a „Táncsics Mihály” Művelődési Házban.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – Május 29., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább