Közelről: Vízgőzt lövellő gejzírek nyomait fedezték fel

A Közelről szeptember 27-i adásának tartalmából.
 

Vízgőzt lövellő gejzírek nyomait fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának fagyott felszínén – ezt tegnap jelentette be a NASA. A tudósok feltételezik, hogy a gejzírek egy felszín alatti óceánból törnek fel. Ha így van, az Európé az egyike a Naprendszer azon égitesteinek, ahol a leginkább érdemes lehet az élet nyomai után kutatni. Negyed 5 után jönnek a részletek.

Hallgassa meg!

Aztán túl az első televíziós vitán… magyar idő szerint hajnalban került sor az amerikai elnökjelöltek összecsapására. Míg Donald Trump az intuíció, Hillary Clinton a tények embere, és szakértők szerint ez meg is mutatkozott a vita során. De ki szerepelt jobban?
Akárhogyan is lesz, az Amerikai Egyesült Államok eddigi legidősebb elnökét választja meg novemberben. Részletek fél 5 után.

Hallgassa meg!

És a testfüggesztés gyakorlata. A fizikai fájdalom és a mentális szabadság kapcsolata. Magyarországon szokatlan kísérlet, Szente Borbála Berlinben élő performansz és body art művész azonban már két éve teszi próbára testét és elméjét. Piercingeken és kampókon lóg. De vajon mekkora súly megtartására képes a bőr? És hogyan viseli a fájdalmat a test?

Hallgassa meg!

A legjobb a népi diplomácia. Huszonöt éves a Határon Túli Magyarok Fesztiválja. 1991-en azzal a céllal indították el a programsorozatot Pécsett, hogy bemutassák az elszakított országrészek kultúráját, erősítsék a nemzeti összetartozást és találkozási, bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a Kárpát-medence és a nagyvilág magyarságának. A rendezvény mostanra nagyon rangos nemzetközi hírű fesztivállá nőtte ki magát mondja Bokor Béla a Határon Túli Magyarságért Alapítvány vezetője, akit Gungl László kérdezett.

Több mint száz versenyző áll rajthoz az 50.Mecsek Rallyen. A szervezők szerint látványos futamnak ígérkezik a jövő hét végén megrendezendő kétnapos verseny. A mai sajtótájékoztatón elhangzott ez is, hogy Pécsett 1964-ben rendeztek először autóversenyt, amely 1967 óta viseli a Mecsek-rali nevet, s a megméretést története során milliónál is több néző követte. Sok olyan már aktívan nem versenyző pilóta is rajtoz áll majd a futamon, számukra egy külön kategóriát állítanak föl. Természetesen ott lesznek a helyi versenyzők is köztük Lajtai Zsolt, aki most indul 32.alkalommal a Mecsek rallyen. A riporter Gungl László.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – szeptember 27., kedd, 15:35

Szerkesztő: Bak Anita és Gungl László
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább