Egy hazában: 167 éve született Mihai Eminescu

A január 15-i adás tartalmából.
 

– Jelentős változások nem várhatók a nemzetiségeket érintő, 2010 után elfogadott jogszabályokban, de a kormány és a kormánypárt továbbra is partnerként tekint a magyarországi kisebbségekre – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke a magyarországi német önkormányzatok országos gáláján, az elmúlt vasárnap Budapesten. A hazai németek évenként megtartott legnagyobb rendezvényén Erdei Krisztián járt.

– Sipiczki Mátyás genetikus és a békéscsabai szlovák értelmiség kezdeményezésére, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége 1990-ben alapította meg a Szlovák Kutatóintézetet, békéscsabai székhellyel. Az intézmény 2001. óta az Országos Szlovák Önkormányzat fenntartásában működik, Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete elnevezéssel. Célja a szlovák nyelv, kultúra és hagyományok megőrzése érdekében a hazai szlovákok múltját és mostani helyzetét érintő társadalmi folyamatok tudományos igényű elemzése. Az Önkormányzat közgyűlése január elsejével a Kutatóintézet élére Tuska Tündét, a Szegedi Egyetem szlovák tanszékének vezetőjét nevezte ki. Az új igazgatót Antala Zsuzsanna kérte mikrofon elé.

– A harkányi horvát közösség minden évben január 6-án, Vízkereszt napján horvát nyelvű szentmisével és újévi koncerttel zárja a karácsonyi ünnepkör időszakát. Ugyanezzel a rendezvénnyel el is indult a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat idei programsorozata. Erről, valamint az új esztendő terveiről Radosnainé Geosits Györgyit, a Horvát Önkormányzat elnökhelyettesét kérdezte Füri Tamás.

– Az örmény egyház január 6-án ünnepelte a Karácsonyt. A magyarországi örmény közösség is hű volt a vallási hagyományokhoz. Az ünnepen szóba kerültek a hazai örménység idei tervei, rendezvényei is. Oganova Eranyak érdeklődött a részletekről.

– 2011. óta ezen a napon, január 15-én ünneplik a Román Nemzeti Kultúra napját, ami egybeesik Mihai Eminescu születésnapjával. A román költő 1850-ben látta meg a napvilágot, életműve döntő hatással volt a modern román nyelv kialakulására, a költői nyelv fejlődésére. Írt szépprózát, színműveket, a román sajtó egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Petrusán György szegedi egyetemi tanár kutatásainak túlnyomó részében Eminescu munkásságával foglalkozott. Kaupert Júlia először arról kérdezte, hogy egyetemistaként miért éppen Eminescura esett a választása?

– A Szegedi Helyi Szerb Közösség az év végén ismét megjelentette hagyományos kalendáriumát. Az idei fali naptárról, amely – mint minden alkalommal – ezúttal is a szegedi szerb ortodox templom ékességeit igyekszik minél szélesebb körben bemutatni, Rusz Borivojjal, a civil egyesület elnökével, a kiadvány felelős szerkesztőjével beszélgetett Mándity Predrág.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – január 15., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább