Közelről a 89. Oscar®-díjátadó

A február 24-i adás tartalmából
 

– Öt évvel ezelőtt egy etiópiai lázadócsoport vállalta magára azt a támadást, amelyben életét vesztette két magyar, két német és egy osztrák turista, de azt cáfolták, hogy nyugatiakat öltek meg. Az etióp kormány akkor azt nyilatkozta: a támadók a szomszédos Eritreából érkeztek, és 30-40-en voltak. Az afrikai országban egy működő vulkánt szeretett volna fölkeresni egy  természettudósokból álló expedíció, melynek tagja volt több szegedi kutató, és Szabad Gábor orvos. A támadás váratlanul érte a csoportot. Szabad Gábor emlékére a napokban tudományos ülést tartottak Szegeden. Nagy Margit és Tráser László összeállításában először abból a sajtótájékoztatóból idézünk, amit a magyar túlélők hazaérkezése után rendeztek a Tisza-parti városban öt évvel ezelőtt.

Hallgassa meg!

– A homokkomáromi Kisboldogasszony templom napjainkban a zarándokok egyik fontos állomása a Dunántúlon. Az 1700-as évek óta ismert zarándokhely, amikor egy fakápolna alapjainak ásásakor, egy hársfa gyökerei között rábukkantak a ma is látható Mária-képre. A Zala megyei település nemcsak zarándokhelyéről híres, itt található ugyanis a Balatonmelléke Borvidék legnagyobb egybefüggő szőlőterülete és itt halad át a Kék túra útvonala is. A térség turisztikai fellendítése érdekében most civilek fogtak össze. Varga Tünde összeállítása.

Hallgassa meg!

– Tizennyolc évvel ezelőtt a falu akkori egyik legszegényebb házikóját vásárolta meg egy fővárosi pár. Barátaik unszolására jöttek, hogy kétlakivá váljanak a Szentendrei-szigeten, Kisorosziban. Azóta is szépítik az átalakított parasztházat. És ami száz évvel ezelőtt itatóhelyként volt használatos, ma csodálatuk tárgya: a Duna ott folyik szinte a lábuk alatt. Igyekeztek megtartani mindent, amit érdemes volt, és úgy tűnik, sikeresen, mivel tavaly elnyerték a 2016- os év „legszebb portája”-címet. Bicsák Eszter járt a György házaspárnál.

Hallgassa meg!

– Mintegy 800 ezer magyart hurcoltak kényszermunkára a Szovjetunióba a második világháború végén és utána; a most záruló Gulág-emlékév egyik célja az volt, hogy minden érintett településen legyenek megemlékezések. Az úgynevezett málenkij robot – kis munka – évekig, akár egy évtizedig is eltarthatott a szovjet munkatáborokban. Az elhurcoltak negyede soha többé nem tért haza, mintegy kétszázezren vesztették életüket a nélkülözések, a kényszermunka, az éhezés miatt és kivégzések során. Az elmúlt hónapokban több kiállítás is járta az országot, melyek azt mutatták be, milyenek voltak a hétköznapok a Gulagon. Kránitz Balázs összeállításában Kovács Emőke, az emlékév szakmai vezetője foglalja össze a legfontosabb eseményeket és kutatásokat…

Hallgassa meg!

– A Kaliforniai álom című musical győzelmét jósolja a vasárnap esti Los Angeles-i 89. Oscar-díjátadó gálán egy matematikai modell. Hollywood nagy ünnepe előtt egyre másra jelennel meg a különféle statisztikák. A napokban azt is publikálták, hogyan változott a női főszereplők aránya a kasszasikernek számító filmekben. Mindjárt kapcsolunk Los Angelesbe, de előtte összefoglaló Kránitz Balázstól.

Hallgassa meg!

– Még nem volt 30 éves, amikor Peruból Magyarországra került. Testvérét követte, aki akkor már ösztöndíjas volt. Nemcsak miatta jött, hanem azért is, mert számára ez az út a biztonságot jelentette. Magyar feleséget választott. Arturo a világ számos pontján megfordult, de mindig visszatért Magyarországra. Külföldiek Magyarországon sorozatunkban arról is mesél Lengyel Nagy Annának, hogy miért.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Február 24., péntek, 15:35

Szerkesztő: Kránitz Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő
Hangmester: Gyurmán Gábor
Munkatárs:  Branstetter Zsuzsa, Matyó Mónika

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább