Közelről: A Boatshow

A február 27-i adás tartalmából
 

Hallgassa meg!

Országos  emlékközpontot alakítanak ki a Független Kisgazdapárt  egykori főtitkára, Kovács Béla Pécs- Patacs városrészben található szülőházában. Jelentették be a hét végén a baranyai megyeszékhelyen. A jelenleg leromlott állapotban lévő épület felújítása 45 millió forintba kerül. A speciális oktatási helyszínként is funkcionáló emlékközpont  célja a politikushoz  kapcsolódó tárgyi emlékek, dokumentumok összegyűjtése és bemutatása. Gungl László.

Hallgassa meg!

A kápolnai csatában 1849. februárjának végén vereséget szenvedett a magyar honvédsereg az osztrák császári csapatoktól. I. Ferenc József túlértékelve a császáriak győzelmét, az olmützi alkotmányban koronatartományokká nyilvánította az egyes országrészeket, leválasztva ezzel Erdélyt, Magyarországról. A kápolnai ütközet emlékére minden évben megtartják a Tarna-völgyi Katonai, Hagyományőrző és Gasztronómiai Találkozót. Így volt ez az idén is.  Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Mindent látnak. Már hatvanhat  kamera ügyel a közbiztonságra Szombathelyen. Mostanra kiépült a 24 órás térfigyelő rendszer, melyet rendbontás esetén kiegészít egy gyorsreagálású közterület felügyeleti csapat is. Gergó Judit összeállítása.

Hallgassa meg!

A hétvégén rendezték meg a Boatshow-t, ahol a hajók, a jachtok, a kis és nagy csónakok mellett gyönyörű vitorlások kellették magukat. Az egyik legrégebbi vízisportról, Nagy R. Attila, vitorlásversenyző, a Hajógyári kikötő operatív marketing tanácsadója akit a szakma csak . „Rozsdaként ismer” arról mesélt Nagy Margitnak, hogy a vitorlázást még ma is sokan úri sportnak gondolják, de ez csak részben igaz ma már.

Hallgassa meg!

Százhúszmillió forintos európai uniós forrásból fejlesztették a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2012 óta működő, magas biológiai biztonsági szintű virológiai laboratóriumot. A létesítmény mostantól már a világ legmagasabb szintű akkreditációjával rendelkezik, akár a legveszélyesebb vírusokkal is foglalkozhatnak itt. Gungl László.

Hallgassa meg!

Az amerikaimogyoró lehet az új magyar sikernövény.   A Debreceni Egyetemen végzett kísérletek és elemzések szerint nemcsak termeszteni, hanem feldolgozni is megéri a földimogyorót Magyarországon, mivel a belőle készített olaj világpiaci ára folyamatosan nő. A magja vitaminokban gazdag, 40-50 százaléknyi értékes olajat tartalmaz, emellett pedig jelentős a fehérjetartalma is. Értékes összetevője a B-, és E-vitamin, valamint a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Vagyis a földimogyoró egy igen finom és hasznos növény. Gyarmati Péter összeállítása.

Közelről – Kossuth – Február 27., hétfő, 15:35

Szerkesztő: Gungl László 
Műsorvezető: Kránitz Balázs

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább