Család-barát

Paprikás csirke

4 adag elkészítéséhez:
– 4 db egész Csirkecomb
– 30 dkg Vöröshagyma
– 2 db paprika
– 2 db Paradicsom
– 2 gerezd Fokhagyma
– Só
– Bors
– Őrölt fűszerkömény
– Fűszer paprika 1 evőkanál
– 0,5 kg Tejföl
– 20 dkg Tejszín
– 3 dkg Liszt
– 10 dkg Sertés zsír
– 1 db Zöld erős paprika
Elkészítés: A csirkecombot megtisztítjuk, a hagymát meghámozzuk, és finomra aprítjuk. A zöldpaprikát és paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, negyedeljük, a paradicsomot meghámozzuk, felkockázzuk.
A zsiradékot felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk ( ne kapjon színt!), majd fedő alatt a mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a hagymához keverjük a pirospaprikát. felöntjük 1 dl vízzel, megsózzuk, visszatesszük a tűzre, és 2-3 percig forraljuk. Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. Ha netán elfőné a levét, nagyon kevés vízzel pótoljuk, mert akkor az igazi, ha a csirke a saját levében fő meg.
Eltávolítjuk az ételből a zöldpaprikát, és rövid lére beforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábost, nehogy összetörjön a hús, és 4-5 percig lassú tűzön forraljuk, melegen tartjuk.

Galuska: 4 adag elkészítéséhez
– 0,5 kg liszt
– 3 db Tojás
– 1 tk. Só
– 2,5-3 dl víz + főzéshez is
– 1. ek olaj
Elkészítés: Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát. Bő, lobogó, sós vízben (4-5 l vízhez 3 tk só és 1-2 ek olaj) több részletben kifőzzük a galuskát: vagy nokedliszaggató segítségével, vagy pedig egyszerűen deszkára teszünk a tésztából és egy éles, bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe. Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.

Túrós csusza:
– 50 dkg Csusza tészta
– 50 dkg Túró
– 20 dkg Szalonna
– 5 dkg Tejföl
– Só
Elkészítés: A tésztát kifőzöm bő sós vízben. A szalonnát pörcösre sütöm. Amikor kisült, a zsírját a tésztára öntöm, hozzákeverem a fele túrót, tejfölt és a pörcök felét. Meg is sózom. Tűzálló tálba teszem, tetejére tejfölt simítok, és az egészet összesütöm. Tálaláskor mindenki tesz rá még túrót, tejfölt és pröcöt. Az összesütés el is maradhat, de úgy finomabb!

További olvasnivalók