Közelről: Tovább dagad a dízelbotrány

A március 21-i adás tartalmából.
 

– Tovább dagad a dízelbotrány. Múlt héten a német hatóságok házkutatást tartottak a Volkswagen csoporthoz tartozó Audinál: a nyomozók jártak az ingolstadti központban és a cég több másik telephelyén is. A müncheni ügyészség közleménye szerint az eljárás mintegy 80 ezer, az Egyesült Államokban értékesített autóval kapcsolatos, amelyeket a gyanú szerint a károsanyag-kibocsátási értékeket meghamisító berendezéssel szereltek fel. Francia lapok pedig arról írtak, hogy Renault is érintett lehet a dízelbotrányban, ezt az autógyár cáfolta. Kránitz Balázs és Orosz Márta összeállítása.

Hallgassa meg!

– A Fővárosi Vízművek legrégebbi, ma is működő létesítménye Kőbányán található, mégpedig a föld alatt: ez az 1868-71 között megépült víztározó. A hatalmas medencébe általában nem lehe​t bejutni, most viszont a holnapi víz világnapja alkalmából két napra megnyitja kapuit, holnap iskolás csoportokat várnak, március 25-én szombaton pedig bárki beleshet a kulisszák mögé. Nagy Nóra is ellátogatott a víztározóhoz, ahol Hermann Györggyel, a Fővárosi Vízművek pesti üzemmérnökség vezetőjével beszélgetett.

Hallgassa meg!

– A szerzetesek kolostorai mindig is híresek voltak a szépen gondozott kertjeikről. A növényekkel való foglalatosság nem csak az adott közösség ellátását szolgálta, vagy szolgálja a mai napig, de az elmélkedésre is lehetőséget kínál. Híresek a bencések vagy a kamalduliak kertjei, de talán kevésbé ismert a szécsényi kolostorkert, amelyet ferencesek gondoznak, s amelynek építését a testvérek közel fél évezrede kezdték el. Tarnóczi László összeállítása.

Hallgassa meg!

– Az elmúlt években szinte nem volt olyan hónap vagy talán hét sem, hogy ne került volna nyilvánosságra valamilyen doppingeset. Legutóbb például a fedett pályás atlétikai Európa Bajnokság után egy, az Egyesült Államokban élő magyar sprinter akadt fenn a rostán, de elveszíti egyik olimpiai aranyát a 9ből a jamaicai sprinter csillag Usain Bolt, ugyanis a pekingi olimpiai minták újra elemzése után lebukott a 4×100-n győztes jamaicai váltó egyik tagja Nesta Carter. De szinte számolatlanul lehetne sorolni az eseteket. Cseszregi Balázs összeállítása.

Hallgassa meg!

– Ma már akár mobil applikáció segítségével nyithatjuk, zárhatjuk az ajtókat, ablakokat otthonainkon. Szabályozhatjuk a hőmérsékletet, de akár a tévét is nyugodtan kapcsolgathatjuk okostelefonjainkkal. Csipog, rezeg a telefon, ha gyermekeink jegyet kaptak az iskolában vagy csak éppen a tanár szeretne valamit közölni a szülőkkel, ez az E-napló.  Nem kell sorban állni a postán, csekkjeinket is feladhatjuk mobil applikáció segítségével vagy éppen ha kifogyott a hűtő, rendelhetünk élelmiszert is. Cseszregi Balázs összeállítása.

Hallgassa meg!

– Nyolcadik alkalommal rendezik meg Győrben a Kantharosz Jótékonysági Gálát április 6-án Az elmúlt hét évben a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjével összekötött borárverés, a térség legnagyobb jótékonysági rendezvényévé nőtte ki magát. A szervező 7 győri civil szervezet és a filharmonikus zenekar eddig összesen 43 millió forintot meghaladó összeggel segítették valóra válni gyermekek és ifjak nagy álmait, és a velük foglalkozó szervezetek fejlesztéseit, programjait. Cseszregi Balázs összeállításában először Tagai Istvánt, az Európai Borlovagrend országos vezetőjét, az egyik főszervezőt hallják.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Március 21., kedd, 15:35

Szerkesztő: Cseszregi Balázs
Műsorvezető: Kránitz Balázs
Gyártásvezető: Rácz Szilvia
Hangmester: Fáczán Andrea
Munkatárs: Garamvölgyi Károly

Tovább a műsoroldalra>>>

MTI Fotó: Illyés Tibor

Olvasson tovább