Almárium - "Színház az egész világ!"

Március 25-én 17:35-től az M3-on a közelgő Színház Világnap alkalmából!

Almáriumunk egyedi válogatás az MTVA gazdag archívumának kincseiből!

„Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő…” – írja világraszóló, legendás mondatát Shakespeare az Ahogy tetszik című darabjában.

A nagy léleklátó drámaíró mester gondolata köré fonódik tehát a 2017. március 25-én, szombaton adásba kerülő műsor, ünnepelve a két nappal későbbi Színházi Világnapot, a színházat, a színpadot, a színészeket és az embereket egyaránt, hiszen – ahogyan majd a műsor blokkjait alkotó részletekből is felsejlik, a hétköznapi ember személyiségének és mindennapjainak is része a tudatos vagy tudattalan szerepjátszás.

MTI fotó: Keleti Éva MTI Fotó: Keleti Éva

Shakespeare ezt jól tudta, ezt kívánjuk – humoros és derűs színfoltként – jelképezni azzal a kacsintással, melyet a jó öreg William az 1623-as Droeshout-metszetről felénk int, wish-ként elválasztva a bejátszók és részletek, jelenetek egymásutániságát.

MTI fotó: Keleti Éva MTI Fotó: Keleti Éva

Az Almárium című műsorfolyamban rendszeresen előforduló régi MTV Híradó-részletek a márciusi, a Színházi Világnap köré szerveződő adásban ezúttal a Nemzeti Színház köré épülő egységnek („Egyszer volt, hol nem volt egy Nemzeti Színház…”) az egyéb bejátszásokkal közösen dramaturgiailag megkomponált részét képezik.

MTI Fotó Horváth Tamás MTI Fotó Horváth Tamás

A színház és a szerepjátszás, az arc-álarc kettősség, a színháznak az életben, valamint a való életnek a színházban való megjelenítése mellett a koncepció mögötti gondolati ívként húzódik a „színház a színházban” kuriózuma is, Shakespeare mellett megjelenítve a színpadot és az emberi lelket oly jól ismerő Molière, Ibsen, Molnár Ferenc, George Bernard Shaw gondolatvilágát és műveit egyaránt.

MTI Fotó: Keleti Éva MTI Fotó: Keleti Éva

A tematikus válogatás különlegessége az a 6 zenés fotóblokk, mely a Magyar Távirati Iroda fantasztikus képeiből került összeállításra emblematikus alakítások, portrék, előadásfotók alapján, de láthatjuk legendás kedvenceinket sminkelés, színházi próba és a mindennapi élet különböző ellesett pillanataiban egyaránt.

MTI Fotó: Keleti Éva MTI Fotó: Keleti Éva

(1.) Egyszer volt, hol nem volt egy Nemzeti Színház… – a lebontott régi Nemzeti Színháztól az újig; lebilincselően könnyes vagy épp humoros színházi történetek, melyeket az élet ír a színháznak vagy épp a színház az életnek; az emberábrázoló tehetség megannyi arca; Tudni illik, hogy mi illik… a színházban, valamint zenés fotóválogatás legnagyobb művészeink emblematikus szerepeiből és öltözőiből.
Főbb szereplők: Gobbi Hilda, Gelley Kornél, Mácsai Pál, Berek Kati, Feleki Kamill, Márkus László, Psota Irén, Zenthe Ferenc, Tolnay Klári, Sinkovits Imre, Tábori Nóra, Garas Dezső, Esztergályos Cecília, Schubert Éva, Pártos Erzsi, Bárdy György.

(2.) Előttem az utódom… – avagy hogyan szerepeltek közösen kedvenceink és családtagjaik nézőink szórakoztatására; zenés portréválogatás, Scapin furfangjai, Alfonzó súg, Levél egy színész barátomhoz és Maugham Színháza Ruttkai Éva ihletett tolmácsolásában.
Főbb szereplők: Ruttkai Éva, Básti Lajos, Zolnay Zsuzsa, Básti Juli, Hámori Ildikó, Szinetár Dóra, Sinkovits Imre, Gombos Kati, Sinkó László, Sinkovits-Vitay András, Bencze Ilona, Benkő Gyula, Benkő Péter, Tolnay Klári, Haumann Péter, Székhelyi József, Gyenge Árpád, Major Tamás, Alfonzó.

(3.) Fergeteges zenés és táncos szórakozás legnagyobbjainkkal; színház a színházban több évtized távlatában és egy kis Molnár Ferenc-i csavarral; valamint a nagy koreográfus, Harangozó Gyula legendás Coppélius mestere mind megelevenednek nézőink előtt, míg időről időre fényképek peregnek a nézői emlékezet féltett kincseként őrzött előadásokról és sosem látott színházi próbákról egyaránt.
Főbb szereplők: Mensáros László, Tolnay Klári, Dajka, Margit, Sulyok Mária, Major Tamás, Greguss Zoltán, Bilicsi Tivadar, Feleki Kamill, Kibédi Ervin, Mezei Mária, Psota Irén, Márkus László, Szendrő József, Monori Lili, Benedek Miklós, Tóth Ildikó, László Zsolt, Bánsági Ildikó, Szilágyi Tibor, Ruttkai Éva, Bárdy György, Schütz Ila, Harangozó Gyula, Orosz Adél, Róna Viktor, Básti Lajos.

(4.) A színész, ha… rendez, ír, fest, rajzol, táncol, fordít, szobrászkodik. Mily sokoldalúak is lehetnek színészeink! A lelket oly remekül ismerő Ibsen Nóráját értelmezi és állítja színpadra a színész-rendező Egri István, a művészi és magánemberi lét nehezen szétválasztható voltából fakadó meghasonlottságról, a művészi felelősség terhéről is vallanak nagyjaink, mígnem magunk is rádöbbenhetünk Shakespeare szavainak igazságára: a hétköznapi ember is szerepeket játszik.
Főbb szereplők: Tolnay Klári, Egri István, Béres Ilona, Márkus László, Lukács Sándor, Agárdy Gábor, Esztergályos Cecília, Gábor Miklós, Hetés György, Darvas Iván, Kiss Manyi, Básti Lajos.

Tovább az M3 oldalára >>>

Itt nézheti online a teleteka.hu-n >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább