Az a szép - 13. hét

A március 27. és április 2. közötti tartalomból
 

Március 27., Hétfő

Lakatos Mihály

Az a szép című műsorunkban egy igazi nagymester prímás: Lakatos Mihály muzsikál, a neves győri prímás, Lakatos Misi kisebbik fia. Lakatos Mihály 1968-ban alakította meg zenekarát.

Ízelítő a műsorból:
Lakatos Mihály Népi Zenekara — Nótacsokor. Hull a zápor, Nem tagadtam sohasem (Szerző: Dóczy József/Kiss Angyal Ernő/Szalay László)
Győri Szabó József & Lakatos Mihály Népi Zenekara -Megriadt a cifra ménes (Szerző: Solti Károly/Agyagfalvi Hegyi István)
Bokor János — Nem Leszek Én Bolondja Egy Asszonynak (Szerző: Lakatos Mihály És Somogyi Zsolt)
Lovass Lajos & Lakatos Mihály Népi Zenekara — Ide, ide, gyere ide (Szerző: Dóczy József)
Bárány Paál László & Lakatos Mihály Népi Zenekara — Lakodalom van a mi utcánkba (Szerző: Hoppe Rezső/Móra István)
Dóry József & Lakatos Mihály Népi Zenekara — Bazsa Mári libája (Szerző: tradicionális)
Győri Szabó József & Lakatos Mihály Népi Zenekara — Hat nap óta szól a nóta (Szerző: Angyal Armand/Adorján Sándor)

Március 28., Kedd

Jáger Balázs János

Jáger Balázs János gordonkaművész. A neves szólista  a Kisegyüttessel muzsikál a nóta nagymestereinek órájában.

A felcsendülő szerzemények címe:
Jáger Balázs János / Gordonka — Szerenad (Szerző: Jáger Balázs János)
Jáger Balázs János / Gordonka — Abrand (Szerző: Kóczé Antal)
Jáger Balázs János / Gordonka — Nem Sírok Én Többet (Szerző: Sándor Jeno – Füredi Imre)
Jáger Balázs János & kisegyüttes — Járok-kelek a határban (Szerző: Bajomi Hümér)

Március 29., Szerda

Ifj. Sántha Ferenc

Ifj. Sánta Ferenc (Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, prímás, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője.Cigányzenész családba született, édesapja, id. Sánta Ferenc elismert, híres cigányzenész volt, de már a dédapja is hegedült, édesanyja Horváth Gizella. Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, de kilenc évesen már apja zenekarában is bemutatkozott. 1952-től a kaposvári zeneiskolában Lehota Dezsőnél tanult hegedülni, és 13 évesen már a Kaposvári Szimfonikus Zenekarban játszott. A Pécsi Zeneművészeti Szakközépiskolába felvételi nélkül bekerült. 1963-tól a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult Ney Tibornál, de eközben már országjáró cigányzenész volt, Kovács Apollóniát kísérte. Hegedűművészi és tanári diplomáját 1969-ben szerezte meg.Első népi zenekarát 1973-ban alakította meg. Cigányzenészként bejárta a világot, de időről időre klasszikus zenét is játszik; pályafutása elején például tagja volt a budapesti Operaház zenekarának, 1969-ben a Göteborgi Szimfonikus Zenekarnak is zenésze volt. Európa szinte minden országában játszott, járt az Egyesült Államokban, Japánban, Ausztráliában is. Alapító tagja volt a 100 Tagú Cigányzenekarnak, jelenleg az 1990-es képek közepén alakult Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti igazgatója és vezető prímása. A Magyar Rádióban már 1972-ben elkészítette első önálló hangfelvételét, és azóta folyamatosan jelennek meg rádiós, televíziós és hanglemez-felvételei. Ezeken és koncertjein a cigányzene klasszikus darabjai mellett – többek között – Johannes Brahms, Liszt Ferenc és Bartók Béla műveit is játssza.1981-ben megkapta a Magyar Televízió, 1982-ben a Magyar Rádió nívódíját. 1995-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2002-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2007-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki. 2009-ben Prima Primissima díjas, 2011-ben Budapest díszpolgára lett.

Március 30., Csütörtök

Lakatos Miklós

Lakatos Miklós 1959-ben született egy kiváló muzsikus dinasztia tagjaként. 3 éves korában kezdett el hegedülni és édesapja volt első tanára. Zeneiskolai tanulmányai után felvételt nyert a RAJKÓ zenekarba, akikkel a világ szinte minden részére eljutott. A zenekarban akadémiai hegedűművészi képzést kapott.23 éves korában alapította első zenekarát, akikkel a méltán híres EMKE kávéházban kezdett játszani. Ezt követően 14 éven keresztül a világ előkelőségeinek játszott.Jelenleg a patinás Márványmenyasszony Étterem vendégeit szórakoztatja esténként, mindent kielégítő programjával.2006-ban a Magyar Köztársaság Elnöke Lakatos Miklósnak, érdemes és eredményes munkássága elismeréseként a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG EZÜST ÉRDEMKERESZT kitüntetést adományozta. Zenekarával 2012 őszén és 2015-ben új nótákat játszott fel a Magyar Rádióban, melyeket azóta is rendszeresen hallhatnak a kedves hallgatók a Dankó Rádió műsoraiban.

Március 31., Péntek

Balogh Albert

Műsorunkban a gyöngyösi születésű Balogh Albert prímás és zenekara muzsikál. A kiváló prímás muzsikusi pályafutása 1950-ben a híres Vidróczki betyárcsárdában kezdődött. A 60-as évektől külföldi közönség előtt is rendszeresen fellépett zenekarával így  Svájcban,Hollandiában,Franciaországban és a tengerentúlon is népszerűsítette a magyar nótat és kultúrát.

Karcagi Nagy Zoltán & Balogh Albert cigányzenekara — Ördög bújt a vonóba (Szerző: Lepsényi Pergel Géza/Németh Gyula)
Balogh Albert Népi Zenekara — Muzsikánál nincs jobb barát (Szerző: Babusa Miklós)
Lente Lajos & Jeremiás Béla népi zenekara & Balogh Albert Népi Zenekara — Nem kérdem én tőled (Szerző: Lévay Andor, dr./Lontay-Rajner László)
Karcagi Nagy Zoltán & Balogh Albert cigányzenekara — Pattogatott kukorica (Szerző: Dankó Pista)
Szentendrei Klára & Balogh Albert Népi Zenekara — Ha én rózsám kakukkmadár lehetnék (Szerző: Dankó Pista)
Kovács Lajos & Balogh Albert Népi Zenekara — Piros szegfű csokorba (Szerző: Lepsényi Pergel Géza/Egerszegi Géza)
Balogh Albert Zkra — Nem Tudom, Hogy Szeretem-E… (Szerző: Sas Náci/Járóka Sándor/Céczy Horváth Géza)

Április 1., Szombat

Kóczé Antal

Kóczé Antal: cigányprímás. Apja Kóczé Lajos cigányprímás volt. Már 9 éves korában játszott Bunkó Vince zenekarában. 1890-ben Désen önálló zenekart alakított, amellyel hosszabb ideig szerepelt Kolozsvárott. A század végén zenekarával végig járta Európát, muzsikált Ferenc Józsefnek, az angol királynak és Szentpétervárott a cári családnak is. 1903-ban megnyerte a Népszínházban rendezett cigányzenekarok versenyét. 1924-ben zenekarával újabb európai körutat tett. Virtuóz játékára kiváló művészek is felfigyeltek köztük volt Pabló Casals világhírű gordonkaművész.

Április 2., Vasárnap

Kozák Gábor József

Ízelítő a műsorban  felcsendülő szerzeményekből:
Madaras Gábor & Kozák Gábor József Népi Zenekara — Galambszívet örököltem (Szerző: Kozák Gábor József/Vidéki Pál)
Kozák Gábor József Zkra — Nem Is Tudom, Mit Csinalnék… (Szerző: Kozág Gábor József – Simkó Elemér)
Vörös Sári & Kozák Gábor József Népi Zenekara — Cserebogár, sárga cserebogár (Szerző: Ismeretlen szerző)
Szentendrei Klára & Kozák Gábor József Népi Zenekara — Vigyázz, mert szúr a rózsa ága (Szerző: Leszler József/Cserkuthy Sándor)
Hollay Bertalan & Berki László Népi Zenekara — Haragszik a rózsám  (Szerző: Kozák Gábor József/Sz. Nagy Endre)
Pécsi Kiss Ágnes & Kozák Gábor József Népi Zenekara — A dudari kertek alatt (Szerző: Nádasdi Géza/Magyarádi Jenő)
Dóry József & Kozák Gábor József Népi Zenekara — Lenn a délibábos Hortobágyon (Szerző: Rácz Ödön/Koltó kiss József)

Az a szép – Dankó – március 26-április 2., 19:04

Szerkesztő: Erdélyi Caludia

Fotó: www.notakedvelokklubbja.network.hu

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább