Itt nézheti vissza a EuropeS magazin részeit

Nézze vissza!

CIRCOM logo-2-fr-en-300dpi-26cm-width

Az Európai Parlament támogatásával 13 tagország közszolgálati televíziója kezdett újra közös munkába. A CIRCOM projekt keretében társadalmi problémákra adunk választ – saját meglátásaink szerint készített kisfilmekkel.
ep_logo_feher


Az első rész tartalmából:
Első adásunkban a nagyvárosi létről lesz szó, kezdjünk is rögtön Európa fővárosának helyzetével.

Adásban lement:
Duna Televízió, április 29. (szombat), 6:35

Az első rész témái, röviden:
KÖLTÖZZÜNK EL BRÜSSZELBŐL?
Brüsszelt egyre többen kényszerülnek elhagyni. Döntésüket elsősorban a forgalmi dugók és az ingatlanárak motiválják.

VISSZA A FÖLDHÖZ – VÁLYOGHÁZAK BÁNÁTBAN
Az ingatlanárak az öreg kontinens minden nagyvárosában nehézséget jelentenek. Dan Ratiu, a Román Televízió riportere Bánátból hozott egy megoldást a problémára. Alternatíva a múltból, szeretettel, a jövőért…

GOZSDU UDVAR – TÖRTÉNELEM ÉS SZÓRAKOZÁS BUDAPESTEN
Vannak dolgok, amelyekhez érdemes visszatérni, amelyeket érdemes megmenteni. Jó példa erre Budapestről a Gozsdu Udvar, amelyen évente több mint egymillió ember sétál át. De vajon ismerik-e a történetét?

Nézze vissza az 1. részt:

A második rész tartalmából:
Második adásunkban a jövőt fürkésszük – közösen.

Adásban lement:
Duna Televízió, május 6. (szombat), 6:40

A második rész témái, röviden:
AKTÍV NYUGDÍJAS ÉVEK A TESTI ÉS SZELLEMI EGÉSZSÉGÉRT – EGY MAGYARORSZÁGI PÁSZTOREMBER JAVASLATA SZERINT… (MTVA)
Európa elöregedő társadalmában például fontos lenne, hogy az idősebb korosztályt ne zárjuk ki a munka piacáról, hanem kínáljunk számukra méltó lehetőségeket. Apró Mihály, nyugdíjas vecsési gazdálkodó szerint ugyanis az öregedéssel járó problémákra a munka a legjobb orvosság!

GAMMACHEF – A HORVÁT ROBOT, AMELY ÁTVESZI A HELYÜNKET A KONYHÁBAN (HRT)
A robotok egyre több munkát végeznek el helyettünk. A megállíthatatlan technológiai forradalom segítségünkre siet mindennapi tevékenységeinkben is. Ehhez most két horvát feltaláló is hozzájárult: kifejlesztettek ugyanis egy szakács robotot, a Gammachef-et. Tina Simurina riportja következik.

KÖRNYEZETÜNK VÉDELMÉBEN: FÁBÓL KÉSZÜLT SZÁMÍTÓGÉP SZLOVÁKIÁBÓL (RTVS)
Bármilyen jövőbeli tervünk is legyen, csak akkor tudjuk megvalósítani azt, ha megállítjuk környezetünk jelenlegi, eszeveszett rombolását. A fém, az üveg és a műanyag gyártása tarthatatlan ökológiai lábnyomot eredményez, a fa azonban sokkal inkább környezetbarát anyagnak számít. Ennek tudatában dolgozik pár tehetséges szlovákiai mérnök is.

Nézze vissza a 2. részt:

A harmadik rész tartalmából:
Központban a határok

Adásban lement:
Duna Televízió, május 27., (szombat), 6:20

A harmadik rész témái, röviden:
MAGYARORSZÁG: EGY ROMA FIATALEMBER AZ INTEGRÁCIÓÉRT ÉNEKEL
Harmadik adásunkban a határokról lesz szó. Pápai Joci, aki 2017-ben először készült roma zenészként képviselni Magyarországot az Eurovízión, arról mesél, hogy a cigányok vándor életmódjuk miatt egy bizonyos védőburkot vontak maguk köré…

OLASZORSZÁG: AZ ELSŐ MIGRÁCIÓS HULLÁM
A 70-es években az olasz nők tömegével vállaltak munkát – így több ezer Zöld-foki fiatal lány érkezett az országba, betöltve a házvezetőnők és babysitterek piacának megnövekedett igényeit. Azóta közel ötven év telt el, immár ők alkotják az Olaszországban élő külföldiek egyik legrégebbi közösségét. Őrzik kultúrájukat, szokásaikat, és bár nem számítanak idegennek, a beilleszkedésüket tekintve nem teljes a siker.

SPANYOLORSZÁG: MEGHÁLLÍTHATATLAN INVÁZIÓ?
A határokat nem csak emberek lépik át. Néha érkeznek velük egészen apró utazók is, akik nem beilleszkedni próbálnak a helyi ökoszisztémába, hanem felborítják azt. Spanyol kollegáink most egy Amerikából behurcolt kártevőről, a burgonyagumó-molylepke inváziójáról készítettek kisfilmet, ugyanis ha nem tudják megállítani, a teljes ország burgonyatermelése veszélybe kerül.

Nézze vissza a 3. részt:

Olvasson tovább