Közelről: A Tánc fővárosa

Az április 25-i adás tartalmából

1,2 milliárd forintból, uniós támogatással tavaly készült el a radioizotópos terápiás és diagnosztikai részleg a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetében. A beruházás hiánypótló volt a Dél-alföldi régióban. A korszerű gépek egyre pontosabb képet adnak a beteg állapotáról, a sejtek működéséről. Tráser László összeállítása.

Hallgassa meg!

Okosjármű, okosotthon, vagy éppen virtuális valóság – a világ legizgalmasabb fejlesztéseit hozta el a Prezi és az IBM Budapest Lab közösen múlthét végén Budapestre. A jövő utcája című kiállításon bárki bepillanthatott abba, hogy milyen technológiai újdonságokra számíthatunk a közeljövőben, a gyerekek pedig a programozásba is belekóstolhattak. A riporter Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Szombathely szívesen hívja magát a Tánc fővárosának. Elég csak a Savaria Nemzetközi Táncversenyre gondolni, melyet már 52. alkalommal rendeznek meg idén, aztán ott van a Quadrille, az egyszerre, egy időben több európai városban zajló össztánc. És akkor még nem beszéltünk a Tánc Világnapjáról. Merthogy az is lesz a hétvégén Szombathelyen. A részletek Gergó Judittól.

Hallgassa meg!

Boualem Sansal (ejtése: „bualem szanszal”) egy algériai faluban született 1949-ben. Mérnöki képesítése és közgazdasági doktorátusa megszerzése után számos területen tevékenykedett: dolgozott az oktatásban, volt tanácsadó és cégvezető, valamint egy ideig magas pozíciót töltött be az algériai közigazgatásban, ahonnan a hatalomnak kevéssé tetsző írásai miatt 2003-ban mennie kellett. Jelenleg is Algériában él, ahol regényeit és egyéb írásait cenzúrázzák, őt magát pedig rendszeresen érik fenyegetések és személyes támadások. Annál nagyobb népszerűségnek örvendenek könyvei Európában, nem utolsósorban Franciaországban és Németországban. Számos irodalmi díjban és kitüntetésben részesült. Az író a 24. Budapesti Könyvfesztivál vendége volt, 2084 című regénye az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Boualem Sansallal Bak Anita beszélgetett.

Hallgassa meg!

Harmadikok lettek a világ Ladás elitjében. Király Gábor és mellette navigátorként dolgozó felesége, Király-Molnár Alexandra a hétvégén Moszkvában versenyzett. Másodjára hívták meg őket a rally show-ra, ahol idén esett, és ez kedvező tényezőnek bizonyult. De vajon mennyit bír egy Lada? Melyik alkatrészt kell, vagy egyáltalán melyiket lehet benne kicserélni? És hogyan vezet a hétköznapokon egy rally-versenyző? Király Gábort Bak Anita kérdezi.

Hallgassa meg!

Csörgő-lyuk és Esztáz-kő is megmaradhat az utókornak, mert négyszázmillió forintot fordít a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a barlangok megóvására. A szakemberek járat megerősítési, kőzetstabilizálási munkákat végeznek a mátraszentimrei, fokozottan védett Csörgő-lyuk barlangban és az Esztáz-kői barlangban. Pilisy Csenge riportja.

Közelről – Kossuth – Április 24., hétfő, 15:35

Szerkesztő: Bak Anita és Kránitz Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő
Gyártásvezető: Rácz Szilvia
Hangmester: Toman Sándor
Munkatárs: Soós Zoltán

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább