A Hely - Balatonfüred híres villái - 1. rész

A május 5-i adás tartalmából

Hogyan lett Füredből fürdőváros, ahol megfordult a reformkor színe-virága? Persze, a hont nem itt váltották meg, ide ők is nyaralni és mulatni jártak. Vörösmarty a cigánnyal húzatta, Deák a testi bajaira vett ivókúrát, Kossuth a Horváth-ház emeletén töltötte az időt. A lányos anyák a korabeli Anna-bálokon próbáltak megfelelő férjet fogni, míg az urak a Postaházban látogatták „Vénusz madárkáit”.

Megint mások szállás után futottak, mert az kevés volt. Füred ugyanis a bencés rend tulajdona volt, és nem engedtek magánházakat építeni, mert az a saját szállóinak teremtett volna konkurenciát. Milyenek voltak a hétköznapok és az ünnepek?

Hallanak a hámból kirúgó ifjoncokról éppúgy, mint az őket behálózó csalókról, hamiskártyásokról. Elsétálunk a régi kikötőhöz, ahonnan elindult az első balatoni gőzös, a Széchenyi építtette Kisfaludy. Hitték volna, hogy ez volt a tó első diszkóhajója, cigányzenével, miután dorbézoló urak és könnyűvérű nők elkötötték 1848-ban? Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez volt a fénykor, pedig nem így van.

Az csak a XIX. sz. 60-as éveitől jött el – de erről majd a jövő héten.

Hallgassa meg!

A Hely – Kossuth – május 5., péntek, 11:07

Szerkesztő: Vágner Mária
Műsorvezető: Farkas Erika

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/05/2017-04-13-12.00.26-1024x577.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább