Egyéb

Az a szép - 20. hét

A május 15. és 21. közötti tartalomból

Május 15., hétfő:
Szegfű Károly
A világhírű Magyar Örökség – díjas 100 tagú cigányzenekar szólistájára, a kiváló csellistára, Szegfű Károly gordonkaművészre emlékezünk.A kiváló muzsikus 2016 októberében hunyt el, halála nagy veszteség volt a zenekarnak és a műfajnak egyaránt, szakmai tudását , emlékét őrizzük a Dankó Rádió hullámhosszán is.

Május 16., kedd:
Jeremiás Béla prímás és Lente Lajos énekes
A nóta nagymestereinek órájában Lente Lajos nótaénekest hallgatjuk Jeremiás Béla prímás és zenekara muzsikál.
Lente Lajos 1936. március 9-én született Hajdúnánáson.1962-ben felvételt nyerte a Debreceni Kodály Zoltán Szakközépiskola (Konzervatórium) énektanszakára. Budapesten kiváló tanárai voltak : Pongrácz Zoltán, Vörös Sári, Reményi Sándor és Szalay László.1968-ban kapott működési engedélyt népzene, magyar nóta, operett kategóriában. Ugyanebben az évben volt az első rádiófelvétele a népzenei osztályon.1972-ben volt az első TV felvétele ezt követően a rádióban és TV-ben is rendszeresen szerepel.1974-ben készült el az első közös hanglemeze Máté Ottiliával, ezt követte még négy Bangó Margittal, Szentendrei Klárival, Márkus Icával. Mint zeneszerző és szövegíró is jelen van a pályán.
Kitüntetései:
-A Hajdúk Mecénása-díj, – mint előadóművész – Debrecen, 2000.
-Hajdúnánás 400. éves évfordulóján Bocskai emlékplakett /művészi tevékenység elismerése/ 2005.
-Életműdíj “Több évtizedes kulturális munkájának elismeréseként” Magyar Nóta Országos Egyesülete,Budapest, 2007.
-Kölcsey Ferenc-díj “A népzenei hagyományok ápolása terén több évtizeden keresztül végzett kiemelkedő színvonalú és eredményes tevékenység elismeréseként” Hajdú Bihar megyei önkormányzat által adományozott díj Debrecen, 2007.
-Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő Testülete Lente Lajos részére “A város hírnevét öregbítő fél évszázados értékteremtő magyar nóta és népdalénekesi tevékenységének elismeréseként a “HAJDÚNÁNÁS VÁROSÉRT-kitüntető díjat adományozza”, 2012.

Május 17., szerda:
A Rajkó Zenekar
A Rajkó Művészegyüttes a Rajkó Zenekarból és a Rajkó Tánckarból áll. A zenekar, amelynek tagjai roma származásúak, 65 éves története során a világ egyik legkiválóbb nemzetközi együttesévé vált. 1952-ben Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula karmester vezetésével jött létre. Fő céljuk az volt, hogy a magyarországi cigányzene meghódítsa a világ nagy színpadjait, bebizonyítva, hogy a cigányzene sokkal több annál, hogy éttermekben, kocsmákban szórakoztassa az embereket. A zenekar nemrégiben pápai audiencián járt a Vatikánban, ahol 70 ezer ember előtt lépett színpadra. Az UNESCO szakbizottsága pedig szeptemberben nemzeti nyilvántartásba vette a zenekart, mint szellemi kulturális örökséget.

Május 18., csütörtök:
Járóka Sándor
Járóka Sándor (Budapest, 1954. szeptember 30. – Budapest, 2007. szeptember 18.) hegedűművész, prímás, zeneszerző. A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetettje.Első hegedűjét 4 évesen kapta, 6 éves korától már édesapja, id. Járóka Sándor zenekarában játszott. Zenei tanulmányait a Kígyósi zeneiskolában, majd hat évig az OSZK Stúdióban, Égerland István zenetanárnál folytatta, a Rajkó zenekarnak is növendéke volt. 16 évesen édesapjával olaszországi, majd 1971-ben amerikai koncertkörúton vett részt, hazaérve saját zenekart alakított. A 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője 1995 és 1996 között.2003. augusztus 20-án Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést. 2007. szeptember 18-án hunyt el. A rákoskeresztúri új köztemetőben, édesapja, idősebb Járóka Sándor mellett helyezték örök nyugalomra.

Május 19., péntek:
Pintér Györgyi
Pintér Györgyi nótaénekesnő Budapesten született. A nagy nótás generáció egyik jeles képviselője. Rádiófelvételei 1976 óta készültek majd a televízióban is rendszeresen szerepelt mellyel nagy népszerűségre tett szert. Solti Károllyal a nótaéneklés koronázatlan királyával nemcsak a színpadon de a magánéletben is kiváló párost alkottak.A műsorban Pintér Györgyi és Solti Károly énekel.

Május 20., szombat:
Kovács Apollónia
A 86 éves korában elhunyt Kovács Apollónia Kossuth-díjas előadóművész, népdalénekes 1926. szeptember 20-án született a Maros megyei Volkányban. A kolozsvári Józsa Béla Athenaeum színészképzőt végezte el, 1946 és 1949 között színész volt egy nagyenyedi magántársulatnál, majd 1949 és 1961 között a Nagyváradi Állami Színház tagjaként tevékenykedett. 1961-ben Erdélyből Magyarországra telepedett, legnagyobb sikereit népdalénekesként érte el. Kiemelkedő énektudása, gyönyörű hangja a műfaj egyik ikonjává tette. Cigánydalokat is gyűjtött és adott elő. Mintegy húsz lemeze jelent meg. 2000-ben Dankó Pista-díjjal tüntették ki, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is elismerték munkásságát, 2011-ben pedig Kossuth-díjat vett át.

Május 21., vasárnap:
Kutasi Katalin
Kutasi Katalin énekművész 1957-ben lett a Rádió Kórus állandó tagja, a 60-as években pedig a Honvéd Művész együttes szólistája volt. Az opera műfaja mellett a magyar nóta egyre nagyobb teret kapott életében. Korának legjelentősebb előadóművészévé válik a műfajban. A rádió kórussal Párizsban vendégszerepel majd 1963 tavaszától Finnországban lép fel közel 6 hónapig, a 70-es éveket pedig javarészt külföldi fellépések határozzák meg.1968-tól a Magyar Televízió kéri fel rendszeres szereplésre. 22 éven keresztül, 1989-ig készülnek vele műsorok és felvételek a televízióban.A 80-as évek végétől kollégái ösztönzésére magántanárként éneket tanít, korrepetál és részt vesz az ifjú nemzedék nevelésében. Évekig hangképző tanárként tanított Nógrádi Tóth István dalénekes iskolában. 1992-ben közreműködésével készült el első nagylemeze, a Piros Rózsák Beszélgetnek, Rácz Béla és Kozák Gábor József dalaiból. 2002-ben elkészül önálló nagylemeze Lengyelfy Miklós szerkesztésében, Hajlik a Jegenye címmel, Déki Lakatos Sándor kíséretében. 2006-ban életműdíjat kapott, amellyel pályáját hivatalosan is lezártnak tekinti.

Az a szép – Dankó – május 15-21., 19:04

Szerkesztő: Erdélyi Caludia

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább