Közelről: Harminc éve hunyt el Gács József

A május 24-i adás tartalmából
 

Tegnap adták át a szegedi Lézer Központot, amelyben a világ legmodernebb lézerberendezéseivel dolgozhatnak majd a kutatók, akik az 5 kontinens számos országából veszik igénybe a szuper lézerek szolgáltatásait. Ám ahhoz, hogy mind az 5 lézer biztonságosan működhessen, különleges építészeti és épületgépészeti feladatok elé állították az építészeket. Mucsi Jánossal az Eli-Hu Nonprofit kft műszaki igazgatójával Nagy Margit beszélgetett.

Hallgassa meg!

Egy fővárosi élményt, történetet vagy akár egy hangulatot kell elmesélni – mindössze száz szóban. Ez a 100 szóban Budapest felhívás lényege, amit már negyedik alkalommal hirdetnek meg. Eddig az évek alatt több mint 3000 történet született, a legjobbakat idén is zsebkönyv formájában jelentetik majd meg. Az idei pályázatra még néhány hétig lehet jelentkezni. Az egyik szervezővel, a Mindspace projektmenedzserével, Sipos Mártával beszélgetett Nagy Nóra.​

Hallgassa meg!

Dr. Szijjártó Linda tavaly ősszel döntött úgy, hogy hét pécsi kávézóban csokorba gyűjti az emberek gondolatait, miközben kedvenc kávéjukat fogyasztják. Két hónapon át, dobozokban sorakoztak a kis üzenetek, amelyek alapján Linda kreatív fotósorozatot készített. A „Kreatív kávészünet” kezdeményezés ötlete több mint két éve indított kreatív blogja, a „Lindicake” kapcsán született meg, ami nem más, mint egy élmény-gyűjtemény, apró, hangulatos fotók formájában. Alkotásaiból Pécs belvárosi kávézójában, a Nappaliban nyílt tárlat. A riporter Schweier Rita.

Hallgassa meg!

A Múzeumok Majálisán átadták Az év múzeuma díjat – idén ezt a kitüntetést a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma kapta. De vajon mit jelent ez a díj a múzeum életében? Várható, hogy megugrik a látogatók száma a szakmai elismerés miatt? Erről is kérdezte Ringer Istvánt, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum főosztályvezetőjét Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Egyedülálló bravúrt hajtott végre a miskolci Herman Ottó Múzeum, hiszen először neveztek az Amerikából indult Museum Dance Off versenyre, és hihetetlen kitartással, valamint az összefogás erejével rögtön meg is nyerték azt. Összesen 41 múzeum nevezett videóival a versenyre, közülük került ki a magyar végső győztesként! B.Tóth Erika riportjában először Kertész Gabriellát a múzeum munkatársát az egyik ötletgazdát hallják.

Hallgassa meg!

Hobbi, terápia és haszonállat is lehet az alpaca, amely ugyan Dél-Amerikában őshonos, de már a világ minden táján tenyésztik és tartják. Így a Győr-Moson-Sopron megyei Jobaházán is. Demjénék évekkel ezelőtt, Hollandiában élő lányuk, Cecília ötlete alapján vágtak bele az alpacatartásba és tenyésztésbe. Jelenleg 13 magas minőségű gyapjút adó állat él a farmon, köztük egy olyan is, amely nagyjából egy éve koraszülöttként, már Jobaházán jött a világra és hosszú ideig küzdöttek az életéért.  Cseszregi Balázs riportjában először róla beszél Demjén Mihály.

Hallgassa meg!

Kilencven évvel ezelőtt lépett először színpadra, és harminc éve hunyt el Gács József, akit Rodolfo-ként ismert a nagyközönség, és akinek az emlékére most a kettős jubileumon kiállítás nyílt a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban. Rodolfo nevéhez több olyan bűvésztrükk kötődik, amelyekre mind a mai napig építenek az utódok, nemcsak itthon, szerte a világon. Roldolfo számtalan televízió produkcióban lépett fel a nyolcvanas évek második feléig. A most nyílt tárlat betekintést nyújt a mágia és a mágus világába, de egy bűvész tehetségkutatónak is utat nyitott. Tarnóczi lászló riportja.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Május 23., kedd, 15:35

Szerkesztő: Cseszregi Balázs 
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább