Einstein harangjai - Rendszerváltó harangzúgás a Kossuth-on!

Május 29-től június 2-ig minden este 21:30-tól a Kossuth Rádióban!
 

A Kossuth rádió Rádiószínháza bemutatja az Einstein harangjai című hangjátékot. A sorozat Grendel Lajos regénye nyomán készült.

Einstein harangjai címmel ­– a német, francia és szlovák fordításban is megjelent­ –  nagy sikerű regényből mutat be rádiójátékot a közmédia Rádiószínháza. A cselekmény „Abszurdisztánban” játszódik; a történet fő élményanyagát a szerző az 1989-es rendszerváltás eseményeiből merítette, amelyeknek maga is aktív részese volt.

Grendel Lajos felvidéki magyar író, kritikus és egyetemi tanár, kiadóvezető és folyóirat-szerkesztő, Magyarországra települése előtt többek között a Szlovákiai Magyarok Értelmiségi Fórumának is szóvivője volt. Művei az egyén és a társadalom viszonyáról, a legkiszolgáltatottabb emberek életéről szólnak; hangulatukból nem hiányozhat a kisebbségi lét mindennapi feszültsége sem. Jellemzője az egymás szemmel tartása, a bizalmatlanság, a mindenható titkosszolgálat állandóan érzékelhető működése.

A regény egyben vérbő szatíra is, kesernyés humora megnyerő, úgymint: a kórházba ajándékba vitt, mérgező rántott csirke, vagy a kötelező biciklitúra és a marxizmus, mint a romantika melegágya. Az elbeszélő próbál számot vetni a változások következményeivel, a szocializmus negyven évével, hiszen szem- és fültanúja a sötét történelmi korszak leáldozásának.

A visszaemlékező elbeszélőt Vida Péter színművész hitelesen személyesíti meg.  A narrátor korántsem mindentudó, saját életében is alig tart rendet, emellett a külvilág eseményeit sem érti meg. Apósa párttitkár, majd maga aligazgatójává lesz egy varrodának álcázott kutatólabornak. Az illusztris helyen „hamisítatlan varrólányok ültek hamisítatlan varrógépek mellett.” A regény töredékességét a rádiós adaptáció is megőrizte: nagyvonalakban jól követhető a főhős mindennapinak tűnő szövevényes és különös története.

A legfontosabb mondanivalója talán a 90-es évek elejét jellemző általános illúzióvesztés és tanácstalanság. Okosabbik énjével, kvázi Einsteinnel beszélget, aki közvetít az égi és a földi világ között.

Einstein harangjai – 1. rész

Einstein harangjai – 2. rész

Einstein harangjai – 3. rész

Einstein harangjai – 4. rész

Einstein harangjai – 5. rész

Kossuth Rádió, Rádiószínház – 2017. május 29-június 2., 21.30-21.55.

Videó ajánló

Olvasson tovább