Szlovák nemzetiségi műsor - 24. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor június 12. és június 18. közötti adásaiban.
 

Június 12., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Mint arról már műsorainkban beszámoltunk, májusban a romániai Nagylakon ünnepséget rendeztek a Reformáció 500. évfordulója alkalmából. A nemzetközi konferenciával egybekötött programon részt vettek a tótkomlósi evangélikusok is, Szpisák Attila lelkész vezetésével valamint a szlovákiai Jeslava polgármestere, Milan Kolesár. Pavel Hlásznyik nagylaki presbiter előadása után a kétnapos programot Pavol Nagy –Duris Kroskos felügyelő értékeli.
– Hétfő lévén a második hírösszefoglalót követően elsősorban a gyerekeket várjuk a készülékek elé. A mai mesejáték az Aranykönnyeket hullajtó leány-ról szól.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Június 13., kedd:
– Nemzetiségi információk
– Felhívások (ismétlés)
– A zólyomi vár története
– A Thalia Teatro színház gyermek előadásairól, interaktív projektjeiről Necpalová Monikaval beszélgetünk.
– Prof. Maruzsné Sebó Katalin, a szegedi pedagógiai kar Szlovák Tanszékének volt vezetőjének portréja (Archív 2012)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 16., péntek:
– Aktualitások
– Kétrészes film készül Mária Terézia életéről, a forgatások június 20-án kezdődnek Pozsonyban.
– Idén július elsején rendezik meg a Magyarországi Szlovákok Napját, melyen sor kerül a „Nemzetiségünkért” díj átadására. A mai műsorban a tavalyi kitüntetettek szólalnak meg, Galántai Györgyné Nagytarcsáról, Nagy Ibolya Tardosról, és az Ozvena kórus vezetője, Hollosy Tiborné.
– Szokásos pénteki rádiójátékunk ezúttal a „Citová zmes” /Vegyes érzelmek/ címet viseli, melynek szerzője Zuzana Ulicianská.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 17., szombat:
– Vallási magazin
– A reformáció 500. évfordulójára emlékeztek a romániai Nagylakon.
– A magyarországi evangélikus hívek is jelen voltak a nagylaki ünnepségen. Megszólaló: Szpisák Attila.
– Az evangélikus gyülekezetek jelentősége a külhoni szlovákság életében. Megszólalók: Pavol Korkos, Pavel Hlásznik, Milan Kolesár.
– Évfordulónaptár
– Holnap kezdődik Tardoson a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének Nemzetközi Interdiszciplináris Tábora. A rendezvényről a kutatóintézet igazgatója, dr. Tuska Tünde tájékoztatta szerkesztőségünket.
– Az Országos Szlovák Önkormányzat „Nemzetiségünkért-díj” kitüntető cím birtokosaival indítottunk sorozatot a hónapban. 1997 óta kapják meg évente nemzetiségünk kiemelkedő személyiségei, kollektívái az elismerést. Szombati adásunkban a néhai Miklya Béláné portréját hallgathatják meg az érdeklődők. Kati néni 1999-ben kapta meg a kitüntető címet, akkor beszélt tanári pályájáról, életéről, az egykori békéscsabai tanyavilágról, a tanyasi iskolákról, Jamináról és arról, hogyan töltötte aktívan nyugdíjas éveit a szlovák közösség közt ez a vérbeli pedagógus.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Június 18., vasárnap:
– Kelndárium;
– Thalia Teatro színház – gyerek előadások, interaktív projektek – Necpalová Monika;
– Spievanky a versovacaky – szlovák népdal és versmondó versenyt rendeztek június 6-án Dabas város szlovák negyedében – Sáriban. Az országos „döntőbe” 150 diák érkezett Magyarországról. Megszólalók: Ambrusová Mária, Matias Juraj, Balogová Iveta, Bojosová Milada, Somogyi Ilona, Hollossy Zsuzsanna, Sklabinská Milina
– Dunaegyházi szlovákok – múlt és jelen, 2015 néprajzi tábor informátora – Dávidné Eszter.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább