Egyéb

Közelről: Twin Peaks újratöltve

A június 19-i adás tartalmából.

Földrengés keltette szökőár pusztított a hét végén Grönland nyugati partvidékén, Nuugaatsiaq szigetén – adta hírül vasárnap a grönlandi rendőrség. A cunami miatt négy ember eltűnt, hét pedig megsérült, közülük kettő súlyosan A szigetről 78 embert biztonságos helyre menekítettek. A rendőrség 23 lakost még keres, de nem nyilvánította őket eltűntnek, mivel nem kizárt, hogy a hétvégét másutt töltötték. A részletek Garam Katitól.

Két nap alatt elkapkodták a jegyeket az Arad és bortermelő vidéke, Arad- Hegyalja között újrainduló helyi érdekű vasútra. A színe és gyorsnak egyáltalán nem nevezhető sebessége miatt „zöld nyílnak” nevezett szerelvény a múlt század elejétől 1991-ig szolgálta ki a portékájukat az aradi piacra szállító falusiakat, illetve a megyeszékhelyről Hegyaljára kirándulókat. Az Arad megyei és a gyoroki önkormányzat turistacsalogató céllal indítja el most vasárnaptól a nosztalgiajáratot, amelynek történetét Pataky Lehel Zsolt riportja idézi fel.

Hallgassa meg!

A Pozsonyi csata emlékére 2007-től minden évben hagyományőrzők lepik el a Nemzeti Történeti Emlékparkot, hogy aztán közös programjaik csúcspontjaként kivonuljanak az Emlékpark elé, ahol több ezer nyílvessző kilövésével és csatajelenetek bemutatásával tisztelegnek őseink hősiessége előtt. Az idén 11. alkalommal gyűlt össze kb 900 magyar harcosnak öltözött hagyományőrző, és 11. alkalommal történt meg a világ legnagyobb „együtt lövése”. A riporter Nagy Margit. Először Magyar Attilát , az együtt lövés szervezőjét halljuk.

A felvidéki Fülek várának legnagyobb ostromát játszották újra a hétvégén. A vár évtizedekkel ezelőtt még csak rom volt, mára izgalmas történelmi programok helyszíne. A részletek Tarnóczi Lászlótól.

Hallgassa meg!

A szaúdi állampolgároknak legkésőbb a hétvégéig el kell hagyniuk Katart – kormányuk a múlt héten megtiltotta nekik, hogy ott lakjanak, oda látogassanak, vagy akár csak átutazzanak az emirátus területén. A diplomáciai kapcsolatok megszakítása után szárazföldi és légi blokádot vezettek be Katar ellen, és ezzel csaknem elszigetelték a külvilágtól. A blokád három hete tart miután Katart meggyanúsították az iszlám terrorizmus támogatásával. Dohában egyelőre azt a dokumentumot várják, amely pontokba szedve tartalmazza, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek milyen feltételekhez kötik a blokád feloldását. Tála Péter biztonságpolitikai szakértőt hallják.

Hallgassa meg!

A rendőrség szerint elérheti a 79-et a múlt heti londoni tűzvész halálos áldozatainak száma. A vizsgálatot vezető rendőrtiszt hétfői tájékoztatása szerint az adat tartalmazza az eltűntek számát is, a hatóságok feltételezése szerint azonban ők is életüket vesztették a katasztrófában. Elindult a műszaki vizsgálat is, amely jelenleg az épület tavaly befejeződött felújítására összpontosít. A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló. Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült a múlt század 60-as és 70-es éveiben, a legtöbb közülük ma is lakott. A részletek Tóth Valitól.

Hallgassa meg!

Vöcsök, Bíbic vagy éppen Sólyom – de nem madarakról lesz most szó, ezek ugyanis a MAHART szárnyashajó flottájának egyes hajótípusai. A járművek a speciális technikának köszönhetően akár 70 km/h sebességre is képesek. Az idei évtől kezdve a szezonban napi rendszerességgel jár gyorshajó Vácra, Visegrádra és Esztergomba, korábban az ötórás út most másfél órára csökken. Nagy Nóra a budapesti állomásnál szállt a hajóra, ahol Holecskó József hajóparancsnokkal beszélgetett.

Hallgassa meg!

Egy sorozat, amivel sokan a 90-es éveket azonosítják. Újszerű volt és meglepő és egy idő után kicsit követhetetlen is. A Twin Peaks két szériát élt meg, és egy egész estés film is készült belőle, ez volt a Tűz jöjj velem. Sok év kihagyás után elkészült a folytatás… Az új sorozat epizódjait már vetítik a tengerentúlon. De vajon kapnak-e választ az évtizedes kérdésekre a rajongók.

Hallgassa meg!

Idén nagykorúvá vált hazánk egyik legnépszerűbb jazz-programsorozata, a szombathelyi Lamantin Fesztivál, mely vasárnap vette kezdetét.. A hajdani klubkoncertekből mára egyhetes nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát a blues, funky és jazz legnagyobb hazai és külföldi sztárjait felvonultató rendezvény. A Lamantin különlegessége, hogy 15. éve már zenei tábort is rendeznek a műfaj iránt érdeklődő ifjú muzsikusoknak. Gergó Judit összeállítása.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Június 19., hétfő, 15:35

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább