Tér-Idő: Hogyan vált a piacgazdaság és a fogyasztói társadalom a Föld bolygó pusztítójává? - 1. és 2. rész

A június 26-i adás tartalmából
 

1. rész

A múlt héten a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezték meg az Ökológiai Közgazdászok Európai Társaságának éves konferenciáját. Ezen nem csak közgazdászok, hanem több más tudományterület képviselői (pl. ökológusok, szociológusok, pszichológusok, politikatudósok) is vitatkoztak, illetve mutattak be kutatási eredményeket azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg uralkodó közgazdasági felfogás, vagyis a neoklasszikus közgazdaságtan, miben nőtte túl a kereteit, hogyan vált a piacgazdaság és a fogyasztói társadalom a létalapunkat biztosító Föld bolygó pusztítójává. És természetesen arról is szó volt, hogy hogyan kell átalakítanunk a természethez való viszonyunkat, a gazdasági modelljeinket ahhoz, hogy regeneráljuk a környezetünket, és benne a társadalmunkat.

Hallgassa meg!

Megszólal:

Pataki György, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatási igazgatója; Balázs Bálint, a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézetének környezetszociológusa; Takács-Sánta András ökológus, az ELTE oktatója; Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főigazgatója; Unai Pascal, a Baszk Klímaváltozás Központ kutatója, a Cambridge-i Egyetem oktatója.

2. rész

A világ nagyon nagy része piacgazdaságban él, ami a természetet, a társadalmat és a gazdaságot önálló rendszereknek tekinti – ez alapvető hibája a jelenlegi közgazdaságtani filozófiának: hiszen a természet a legnagyobb egység, ebbe ágyazódik a társadalom és csak abba a gazdaság. Több alternatív közgazdaságtani ágazat is foglalkozik azzal, hogy milyen ökológiai és társadalmi problémák adódnak a fent említett téves szemléletből. Az egyik ilyen az ökológiai közgazdaságtan, melynek kutatói éves, európai konferenciájukat a Budapesti Corvinus Egyetemen tartották a múlt héten. Ezen egyebek között szó volt arról, hogy egy véges bolygón nincs végtelen növekedés, melyet legjobban az ún. Nemnövekedés paradigmája (és kutatási területe) ír le. Ezen kívül olyan megoldásokról is beszéltek, amelyek átalakíthatják a gondolkodásmódunkat, a társadalmunkat, és a kontinens számos pontján működnek (így Magyarországon is): például a helyi termelőktől származó élelmiszerláncok, vagy a regionális gazdaság élénkítésére szolgáló helyi pénzek.

Hallgassa meg!

Megszólal:

Pataki György, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatási igazgatója; Balázs Bálint, a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézetének környezetszociológusa; Takács-Sánta András, ökológus, az ELTE oktatója; Vincent Liegey, a francia Nemnövekedés mozgalom szóvivője; Somody Imre, üzletember; Pető Áron,kertészmérnök.

Tér-Idő – Kossuth – június 26-27., hétfőn és kedden, 14:34

Tovább a műsoroldalra>>

Olvasson tovább