Napközben a barlangokról és a barlangászásról

A június 22-i adás tartalmából
 

Több felzúdulást kiváltó eset is történt a közelmúltban kiránduló buszokkal. Május közepén Fóton akadályozták meg a szülők, hogy a tükörsimára kopott gumikkal furikázó busz elindulhasson, nem sokkal később, a XVII. kerületben, ugyancsak a szülők füleltek le egy sofőrt, akinek nem volt érvényes jogosítványa. Milyen a kiránduló buszok általános műszaki állapota, ide értve a gumiabroncsok kopottságát, fékek hatásfokát, futómű minőségét, utastér komfortját, biztonsági övek meglétét, a sofőr dokumentumait? Kinek meddig terjed a jogköre ilyen esetben, kit kell értesíteni, milyen további ellenőrzéseket és szankciókat vonhat maga után a gondatlanság?

Hallgassa meg!

Ingyenes kiberbiztonsági képzések indulnak a nyár folyamán, többek között az Erzsébet táborokban is, de az érettségi után álló generációk számára, emeltebb szinten is. A képzések keretén belül a fiatalok egy programozási nyelv ismereteit sajátítják el, szoftvert is készítenek, amely platform független, így szinte bármelyik típusú és gyártmányú számítógépen, laptopon, hibriden, táblagépen, illetve okostelefonon használható. A cél a felhasználói tudatosságot és biztonság növelése az informatikai eszközök használói számára.

Hallgassa meg!

Az Apák napját ünnepelte nemrégen a világ. Egyre népszerűbb ez a nap is, mint általában a családi élettel kapcsolatos ünnepek. Fontossága vitathatatlan, hiszen a kiegyensúlyozott családi élet alapfeltétele az anya és apa harmonikus együtt élése, a gyerekekkel való együttes foglalkozás, a szerepek elkülönülése és kölcsönös átvállalása. Az apai feladatok átértékelése a társadalmakban a házasságok megtartását is támogathatja.

Hallgassa meg!

Végül barlangokkal foglalkozunk. Sokan hódolnak ennek a természetjárási formának, amatőr természetbúvárok, családosok és extrém kalandokra vágyók. Milyen tanfolyamok közül választhatnak, mire kössenek biztosítást, hol vásároljanak megfelelő felszerelés, milyen tudással rendelkeznek a barlangi túravezetők, kell-e veszélyekkel számolni a barlangok belsejében? Tudnivalók, hasznos tanácsok kezdőknek és haladóknak.

Hallgassa meg!

MTI Fotó: Manek Attila

Napközben – Kossuth – június 22., csütörtök, 9.00

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább