Egyéb

Közelről: Elindult a Hungarohitch

A július 14-i adás tartalmából

Ma reggel elindult a stopposok versenye, a Hungarohitch. A kétfős csapatoknak vasárnapig van idejük arra, hogy minél több pontot gyűjtsenek össze számos megyében és városban. Sok pontot ér, ha például Röjtökmuzsajon megtalálnak egy elrejtett tárgyat, vagy Debrecen főterén készítenek fotókat, illetve minél több képet posztolnak azokkal a sofőrökkel, akik felvették őket. A szervezők évek óta azt szeretnék bizonyítani, hogy autóstoppal bárhová, biztonságosan el lehet jutni. A rajtnál Nagy Nóra is ott volt.

Hallgassa meg!

Több mint 8 ezren úszták át múlt héten a Balatont, a magyar tenger átúszása évek óta óriási népszerűségnek örvend. Mától két héten át pedig a vizes sportokról szól minden, hiszen kezdődik a Vizes VB. Az előzetes nevezések alapján 186 ország csaknem 2400 versenyzője vesz részt a világversenyen. Az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a fővárosba érkező turisták száma is. Szabadidő sorozatunkkal folytatjuk, Náray Balázs összeállítása.

Hallgassa meg!

A dán és a svéd kormány tárgyalásba kezdett egy alagútról, amely Helsingør és Helsingborg között teremtene közvetlen kapcsolatot. Az ötlet már évekkel ezelőtt felvetődött, de akkor a dánok kihátráltak a projekt mögül. A részletek Garam Katitól.

Hallgassa meg!

217 kilométer – futva, extrém hőségben. Ez a Badwater ultrafutóverseny. A megmérettetés az Egyesült Államok legmélyebb pontjáról, a tengerszint alatti 85 méteres magasságon elterülő Badwater-medencéből indul, és a 2530 méter magas Whitney-hegy lábánál ér véget. Az útvonal összesen 4450 méter szintemelkedést tartalmaz, miközben fokozatosan meg kell küzdeni a pokoli hőséggel. Lubics Szilvia magyar idő szerint szerda éjjel ért célba a versenyen, a sportoló a nők között a negyedik helyen végzett. Az ultrafutónőt a verseny után néhány órával érte utol Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Ausztrália keleti partvidékén húzódik a világ legnagyobb korallzátonya, ami történelmének legnagyobb fehéredését éli át. Ez pedig azt jelenti, hogy kimúlnak a színpompás korallok. A leginkább érintett terület Port Douglas közelében található: itt a sekélyvízi korallok mintegy 70 százaléka már elpusztult, de a Cairns és Townsville közelében lévő területeket is erősen érinti a fehéredés, amit elsősorban a klímaváltozás számlájára írnak a szakemberek. Egy most elkészült tanulmány nemcsak a problémára hívta fel a figyelmet, hanem azt is igyekezett felmérni, mennyit ér a zátony: e szerint 56 milliárd ausztrál dollárt. Benkő Dániel éghajlatszakértőt Kránitz Balázs kérdezte.

Hallgassa meg!

Ma indult Szentgotthárdon az egyetemistáknak szervezett tábor, hétfőtől pedig megkezdődik Szombathelyen az 50. Savaria urbanisztikai Nyári Egyetem. Idén a szakemberek olyan fontos témákat érintenek, mint a településképi törvény, az Európa Kulturális Fővárosa cím vagy az építészeti dokumentációk titka. A részletek Gergó Judittól.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Július 14., péntek, 15:35

Szerkesztő: Cseszregi Balázs és Kránitz Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább