Egyéb

Szonda: Brit kutatók fontos eredményt értek el az Alzheimer-kór egyik kulcsfontosságú összetevőjének felderítésében

A július 16-i adás tartalmából
Hallgassa meg!

Aranyérmet szerzett kedden a szingapúri Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán a középiskolásokból álló magyar fizikaválogatott. A versenyre a világ minden részéről, összesen harminc országból érkeztek fiatalok. Ekkora sikert magyar csapat ezen a tornán utoljára húsz évvel ezelőtt ért el. A magyar válogatottat az ELTE Anyagfizikai Tanszékének munkatársai és hallgatói készítették fel a Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornára. A csapatot egy többfordulós verseny során állították össze, természetesen a legjobbak mentek Szingapúrba. Kiss Rita Szingapúrban érte el Bánóczky Tímeát és Nagy Balázs Norbertet.

Brit kutatók fontos eredményt értek el az Alzheimer-kór egyik kulcsfontosságú összetevőjének felderítésében. Az eredmények új gyógyszerek fejlesztéséhez vezethetnek. Tóth Vali jelenti Londonból.

Múlt héten a 4. Kunpeszéri Kutatótáborban 35 magyar és külföldi biológus, illetve egyetemi hallgató vizsgálta a Kiskunsági Nemzeti Park bizonyos részeit. Kutatócsoportokat alakítva mérték fel pl. a homokpuszta gyepek fajgazdagságát, a különböző gyepkezelések (legeltetés, kaszálás) hatását a biológiai sokféleségre, a homoki erdők természetes megújuló képességét, a mesterségesen kialakított csatornák ökológiai folyosó szerepét, illetve az etnobiológus csoportok azt kutatták, hogy a helyi lakosok hogyan használják a tájat. Bánsági Éva egy napra beállt a táborozók közé.

Szonda – Kossuth – július 16., vasárnap, 14:06

Szerkesztő-műsorvezető: Gimes Júlia

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább