Közelről: A parfümök ízvilága

A július 17-i adás tartalmából
 

Hiányzó történetek címmel nyílt kiállítás Budapesten. Hermann Ildikó  fotógráfus New Yorkban találkozott magyar származású holokauszt túlélőkkel és leszármazottaikkal. Az ő történeteik és a róluk készült portrék közül most 10 kapott helyet a 2B Galériában. A fotóssal Nagy Nóra beszélgetett.

Hallgassa meg!

Gyalogolni, túrázni szeretett volna, végül zarándokká vált. Rábízta magát a véletlenre, gyakran váratlan helyzeteket kellett megoldania. Őze Erzsébet egy intenzív osztályon dolgozik nővérként. Tavasszal érezte szükségét az útnak, azonban nem az El Caminon gyalogolt, hanem Sándorfalvától a Dunáig, jelentős kitérőkkel. A riporter Tráser László.

Hallgassa meg!

Mozart vígopera, rockszimfónia, Experidance és Bogányi zongora bemutató fémjelzi az idei Iseumi Szabadtéri Játékokat Szombathelyen. A különleges szabadtéri zenei rendezvénysorozat főszereplője a Savaria Szimfonikus Zenekar, de a megjelenés időnként rendhagyó. Gergó Judit összeállítása.

Hallgassa meg!

Úszni, futni és emelni is tudnia kell egy vízimentőnek, éppen ezért csak azok mennek át a vizsgán, akik teljesítik a szintidőket és a megadott feladatokat. Évről-évre egyre többen jelentkeznek vízimentőnek, ám megküzdeni saját határainkkal nem könnyű. Varga Tünde összeállítása

Hallgassa meg!

Képzeljék el mennyire változtatná meg ízlésünket, ha például egy értékes bort nemcsak az adott évjáratban, hanem az azt következő években bármikor megkóstolhatnánk újra és újra. A lényeg nem a jövő ismeretlen technikája. Garamvölgyi Krisztián valószínűleg az országban egyedülálló technikát fejlesztett ki: parfümöket készít, de nem a kozmetikai ipar számára, hanem élelmiszerként, ételek és italok alkotórészeként ajánlja. Így nemcsak egy természetes eredeti íz világot tud létrehozni, hanem akár igazi különlegességeket is. Garamvölgyi Krisztián zalaegerszegi kisüzemében, laborjában Varga Tünde járt.

Hallgassa meg!

Megtalálták a szlovák királyt. Oravecz László egy száz évvel ezelőtti drágakő-előfordulásról olvasott, felvidéki faluja határában akkor egy 7 milliméteres zafír került elő. Az elfeledett kincs nyomába eredt, és öt év kutatás eredményeként kétszer ekkorára lelt. Drágakövét Királynak nevezte el, hisz ez a legnagyobb zafír Szlovákiában, és tudományos gyűjteménynek ajándékozta. A nógrádi geoparkban a napokban a lelőhelyet ásványtani szakemberek ünnepélyesen megjelölték, és a turisták számára is megnyitották. Tarnóczi László riportja.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Július 17., hétfő, 15:35

Szerkesztő: Varga Tünde – Kránitz Balázs
Műsorvezető: Bak Anita 

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább