Egy hazában: Játék és tánc a német nemzetiségi óvodákban és iskolákban

A július 23-i adás tartalmából
 

A 82 esztendős Jurinkovits József születése óta Fertőhomokon, vagy ahogy a helybéli „káj horvátok” mondják: Umokon él. A mintegy 700 fős településen ma már csak  25-30-an beszélik a horvát tájnyelvet, amelyről nemrégiben egy szótár is megjelent. Josko – ahogy  a helybéliek ismerik – a nyugat-dunántúli horvátok kulturális életében végzett tevékenysége elismeréseként vehette át idén a Pro Cutrura Minoritatum Hungariae díjat. Pavlekovics András beszélgetett vele.

Játék és tánc a német nemzetiségi óvodákban és iskolákban – ezzel a címmel rendezi két évente a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet azt a 120 órás akkreditált tanfolyamot, amely óvodai és általános iskolai pedagógusokat képez táncoktatókká. Ők azután a saját intézményeikben tudják átadni a magyarországi német néptánc motívumait a felnövekvő generációknak. A képzés nagy népszerűségnek örvend, vezetője Heil Helmut, táncoktató.  Schulteisz Gábor összeállítása.

A Lórévi Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület szervezésében 3. alkalommal tartották meg a Régi mesterségek táborát. A szervezők idén is Szerbiából hívtak fonó, szövő, ikonfestő és mozaikkészítő mestereket. A szerb nyelvet tanuló gyerekek az ő segítségükkel ismerték meg a régi mesterségek titkait, közben  elmélyítették a szerb nyelvi tudásukat is. A lórévi Művelődési Otthonban rendezett tábor lakóit meglátogatta Mándity Predrág is.

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, idén Rákoskeresztúr adott otthont a Magyarországi Szlovákok Napja rendezvénysorozatának. Az ünnepségen átadták az Országos Szlovák Önkormányzat kitüntetését, a Nemzetiségünkért díjat, amelyet idén a Keresztúri Szlovák Asszonykórus is megkapott. Linkéné Gács Évával, a kórus vezetőjével Makai Ildikó beszélgetett.

A Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe idén is sokszínű programmal várta a Gyulára látogatókat. A néptánc és népzene kiemelt helyet kapott a háromnapos rendezvényen. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a gálaműsorban felléptek az eleki román hagyományőrzők is, akik saját tánckultúrájukat népszerűsítették. Idén azonban nem tértek haza üres kézzel, ugyanis a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége úgy döntött: a Békés Megye Néptáncáért díjat Gál László táncosnak és koreográfusnak ítéli pedagógiai munkájáért és az eleki táncok megismertetéséért. Az elismerést a díjazott távollétében, a tánccsoport vette át. Bauer Ádám először az együttes vezetőjét kérte telefonhoz.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 23., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább