Szonda: Hogyan működnek a lepkék szárnyában lévő nanoszerkezetek?

A július 23-i adás tartalmából
 

Az autizmus előrejelzésére dolgoznak ki módszert amerikai és kanadai kutatók. A bonyolult eljárás funkcionális mágneses rezonancia vizsgálatokat és egy gépi tanulási algoritmus kombinálását jelenti. Segítségével a kutatók már hat hónapos csecsemőkről meglehetősen nagy bizonyossággal képesek megmondani, hogy kétévesen fogják-e az autizmus tüneteit mutatni. Sok szakember szerint már a szimptómák megjelenése előtt érdemes elkezdeni az autista gyermekek fejlesztését, hogy későbbi életükben kevesebb hátrány érje őket. Bánki M. Csaba pszichiáter.

Ha a lepkéket stressz éri, színük jelentősen megváltozik. A rejtő színek háttérbe kerülnek, a szaporodást segítők előtérbe. Az Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete Nanoszerkezetek Laboratóriumának fizikusait állapították ezt meg, akik régóta foglalkoznak azokkal a különleges architektúrákkal, amelyek a lepkék szárnyában a színek egy részét szolgáltatják. A kutatások vezetője, Bíró László Péter akadémikus, fizikus arról is beszél, hogy például napfényben is látható mobiltelefon kijelzők fejlesztése szempontjából is érdekes annak megértése, hogy a lepkék szárnyában lévő nanoszerkezetek hogyan működnek.

A lengyel irodalom népszerűsítéséért nemrégen jelentős kitüntetést, az ún. Transatlantyk életműdíjat vehette át Pálfalvi Lajos irodalomtörténész, műfordító, kritikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Közép-Európa Intézetének és Lengyel Tanszékének vezetője. Nevéhez kb. 60 lengyel regény, irodalomelméleti és társadalomtudományi tanulmány fordítása kapcsolódik, és világviszonylatban is unikális, hogy magyarul szinte teljesen felépítette Józef Mackiewicz életművét. Pálfalvi Lajos fordított jelentős műveket oroszról magyarra is, de készített összehasonlító tanulmányokat is, például Esterházy Péterről és Witold Gombrowiczról. Pálfalvi Lajos a díjat Krakkóban, a lengyel fordítók világkonferenciáján vehette át a lengyel művelődési miniszterhelyettestől.

Hallgassa meg!

Szonda – Kossuth – július 23., vasárnap, 14:06

Szerkesztő-műsorvezető: Gimes Júlia

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább