A Hely – Őrség 3. – Az Őrség gazdasszonyai

A július 25-i adás tartalmából

A Hely – Őrség 4. Kercaszomor, a legbátrabb falu

Hallgassa meg!

Azt mindenki tudja, hogy Sopron a leghűségesebb város, Balassagyarmat pedig a legbátrabb. De vajon azt hányan tudják, hogy a legbátrabb község egy kis őrségi falu, Kercaszomor? A Szerb-Horvát Királysághoz csatolt Szomoróc fiataljai, összefogva a magyar oldalon levő Kerca határőr helyőrségével és a kercai férfiakkal, fegyverrel foglalták vissza a falut. Bár a lázadókat a szerbek leverték, és a szomoróciakat a muraszombati börtönbe zárták, ez a fellépés végül mégis a helyzet megváltoztatásához vezetett, és Szomoróc újra magyar lett. Őrségi sorozatunk utolsó részében ezt a történetet járjuk körbe.

A Hely – Kossuth – augusztus 28., hétfő, 11:07

Szerkesztő Vágner Mária
Műsorvezető Farkas Erika

Tovább a műsoroldalra>>>

 

A Hely – Őrség 3. – Az Őrség gazdasszonyai

Hallgassa meg!

A szalafői Gaál Zsuzsa parasztlányból lett pénzügyi szakember, aki húsz év után egy őrségi parasztportán találta magát. Megvett két romos műemlék házikót, ezeket folyamatosan javítgatta, csinosította, és ma falusi vendéglátóként dolgozik. Valahol a sors könyvében mindez így lehetett megírva, hiszen előtte éveken át gyűjtötte a régi paraszti bútorokat, a durva lenvásznat, az  „ócska” kályhacsempét, ami neki érték volt, másoknak meg nyűg.  Igaz, az idő nála sem áll meg, Tévé nincs, de a Wifi-kód van, és persze sok-sok állat – a gyerekek nagy örömére. A nagyrákosi polgármester, Baksa Eszti azt mondja, az ő fejfájára azt kell írni, hogy parasztasszony. A hetvenéves asszonynak  van hét tehene, és mint mondja: egy marha, aki gondozza, feji őket…  Az Őrség öt falujába hordja ki nap mint nap a friss tejet. Eszti egyszemélyes intézmény: jeles napokon bekopoghat hozzá, aki igazi paraszti gazdaságra kíváncsi, de ha kell, tájházat hoz létre, kovácsműhelyt újíttat föl, versel, mesél énekel. És mindezt olyan magától értetődően, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne.  Ismerjenek meg két szeretnivaló, erős és kitartó őrségi asszonyt.

A Hely – Kossuth – július 25., kedd, 11:07

Szerkesztő Vágner Mária
Műsorvezető Farkas Erika

Tovább a műsoroldalra>>>

 

2. rész: A Göcsej és az Őrség Tündérkertjei (Pórszombat és Viszák)

Hallgassa meg! – 2. rész

Szóló szőlő ugyan nincs, de aranyalma, édes körte és mosolygó barack ezrével. És ezt tessék szó szerint érteni. Csak almából és körtéből több mint 3000 féle van a Göcsej és az Őrség Tündérkertjeiben. Kovács Gyula akkor kezdte gyűjteni a kihalásra ítélt régi fajtákat, amikor a láncfűrészek nekiestek az ősi gyümölcsösöknek, hogy helyet adjanak korszerűeknek. Pedig a régi fajták ezeréves gyümölcsészeti hagyományainkat őrzik. Az egyiket aszalták, a másikból rétest sütöttek, volt, ami korán ért, és volt, ami kitartott egy éven át, a sózókörtéből meg finom pálinka készült. Csak néhány példa: Makária, Zelenka, Kozma, a Zala ura, az előérő a zöld mézkörte, a korai muskotálykörték, a tyúktojás nagyságú fehér- és kékszilva, azaz a lószemű szilva, a Katalánszky-szilva, a muskotályalma, Török György almája, János vajda almája, a szamosközi alma és ezer más gyümölcs. Látogassanak el velünk Kovács Gyula pórszombati kertjeibe és Viszákra, Szarvas József színművészhez.

A Hely – Kossuth – július 18., kedd, 11:07

Szerkesztő Vágner Mária
Műsorvezető Farkas Erika

Tovább a műsoroldalra>>>

 

1. rész: Útban az Őrség felé – Tormafölde és Páka

Hallgassa meg! – 1. rész

Magyarázom a bizonyítványom. Június végén elindultunk egy őrségi kalandozásra. De hát az út hosszú, az érdekesség meg sok. Elcsábultunk hát a szlovén határhoz közeli, 380- lelkes Tormafölde pincesorára, utána meg Öveges professzor szülőhelyére, Pákára. Először ismerkedjenek meg a Tuboly házaspárra. Ők a nyugdíj után döntöttek úgy hogy nem fognak éthordóval ebédért sétáló, kötögető öregek lenni, hanem gyökeresen újba fognak.
Zoltán borásziskolába iratkozott, Zsuzsa vendéglátóként kezdett sürögni-forogni, de van gyógynövénykertje, és isteni a berkenyepálinkája is. Kész csoda, hogy bírják a rengeteg munkát, túl a hetvenen. Pákára egy másik nagy öreg, Öveges professzor kedvéért mentünk, hiszen, az „ország tanítója” itt született. Mi megmutatjuk önöknek, milyen emlékeket őrizne tőle/róla a pákaiak.


A Hely – Kossuth – július 11., kedd, 11:07

Szerkesztő Vágner Mária
Műsorvezető Farkas Erika

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/07/Kercaszomor-3-1024x577.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/07/WP_20170627_13_57_16_Pro-1024x577.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/07/WP_20170626_14_38_48_Pro1-1024x577.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/07/Totmafölde-11-1024x577.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább