Közelről a 25. Sziget Fesztivál!

Az augusztus 9-i adás tartalmából.
 

Sok a kóbor kutya Miskolcon. Az önkormányzat állat egészségügyi telepére kerülnek a lakók által bejelentett vagy leadott és a szakszolgálat által befogott gazdátlan ebek. Itt a megfigyelés után megpróbálnak gazdát találni a kutyáknak, ám ez egyre nehezebb, mert mindig van utánpótlás. Jelenleg 80 kutya vár új gazdára, ez pedig azt jelenti, hogy a telepen teltház van. A riporter B. Tóth Erika.

Hallgassa meg!

Építész és grafikus. Magyar Béla különleges képeket rajzol városokról: felülnézetből mutatja be az egyes városrészek jellemző épületeit. A térképszerű művészi alkotásai között találni budapestit, szentendreit vagy éppen sanghait, de van olyan, amin egy teljes orszá​g is látható. Magyar Bélával Nagy Nóra beszélgetett.

Hallgassa meg!

Spanyolország részéről Gibraltár fennhatóságának visszaszerzése nem lesz feltétele az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti megállapodásnak a Brexitről – mondta Alfonso Dastis, spanyol külügyminiszter az ABC című konzervatív spanyol napilapban megjelent interjújában, vasárnap.

Hallgassa meg!

Jó ideje zajlanak a viták Hasfelmetsző Jack kilétéről, és szakértők szerint ez az elkövetkező bő száz évben is folytatódni fog. Minden évre jut valamilyen szenzációsnak vélt felfedezés, amiről utóbb kiderül, hogy nem sokat tesz hozzá ahhoz, amit eddig is tudtak az 1880-as évek végén Londonban történt brutális sorozatgyilkosságról. Hasfelmetsző Jack London Whitechapel nevű nyomornegyedében gyilkolt, az első holttestre 1888. augusztus 31-én találtak rá. Az áldozatok prostituáltak voltak…. Ezen a nyáron egy több mint 20 évvel ezelőtt előkerült napló tartja lázban a kutatókat. A memoárra korábban azt mondták, hogy hamis, nem lehet Hasfelmetsző Jacké, mostanra viszont megváltozott a véleményük.

Hallgassa meg!

A mínusz egyedik nappal ma megkezdődik a 25. Sziget fesztivál. A Nagyszínpadon Pink a sztárfellépő, de már több helyszínen lesznek előtte is koncertek. Mintegy tízezer ember már tegnap a Szigeten volt, az idén jubiláló, 25. fesztivál kapuit vasárnap este nyitották meg a beköltöző sátorozók előtt. A programra 6,3 milliárd forintot költenek. A szervezők azt nyilatkozták: bár a tavalyi látogatószám-rekordot, a 496 ezret valószínűleg nem döntik meg, idén is több telt házas napra számítanak… Az elmúlt negyed évszázad alatt számtalan kutatás készült arról, hogy mi minden jellemzi a Hajógyári sziget életét ez alatt a pár nap alatt. Az egyik ilyen kulturális antropológiai expedíciónak Letenyei László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense volt a vezetője. Farkas Szabolcs kérdezte őt arról, hogy mit is szoktak pontosan vizsgálni a fesztivállal és annak látogatóival kapcsolatosan.

Hallgassa meg!

Tizenhetedszer rendezik meg a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivált. Idén augusztus 8-a és 13-a között nyolc ország: Egyiptom, Indonézia, Kanada, Mexikó, Peru, Törökország és Lengyelország mellett a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes és a Borostyán Néptáncegyüttes táncosai is bemutatkoznak a szabadtéri színpadon. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Augusztus 9., szerda, 15:35

Szerkesztő: Kránitz Balázs
Műsorvezető: Kránitz Balázs
Gyártásvezető: Rácz Szilvia
Hangmester: Gyurmán Gábor
Munkatárs: Lajer Rita

Tovább a műsoroldalra  >>>

Olvasson tovább