Hajnal-tájt a méhésztalálkozóról

Az augusztus 11-i adás tartalmából
 

Hallgassa meg!

Malomfeszt 
Riportalany: Oláh Dóri, szervező; Asztalos Kristóf, szervező; Kovács Vecei Sára, szervező; Szerda Zsófi, szervező; Oláh Dóri, szervező
A vajdasági Oromon augusztus 17-e és 19-e között rendezik meg a népszerű Malomfesztivált. A szélmalomnál sorra kerülő nagyszabású eseményt alkotótáborok sorozata előzi meg. Bödő Sándor tudósítása.

Állatorvos
Hallgatói kérdésre válaszol Mátray Árpád állatorvos – Miért nem a megszokot helyre végzi a dolgát a kutya?

Harcsa
Magyarország a harcsatenyésztés európai központjává váljon. Ezen dolgoznak a Pannon Egyetem Georgikon Karának hallaborjában Keszthelyen. A laborban évtizedek óta foglalkoznak az őshonos ragadozó fajok termeléstechnológiájával, jelenleg nemzetközi szinten is egyedülálló kutatásokat végeznek a szürkeharcsával. Az eredmények biztatóak, így néhány év múlva megvalósulhatnak a harcsatenyésztéssel kapcsolatos elképzelések. Varga Tünde Dr. Bercsényi Miklós professzor, egyetemi tanárral beszélgetett.

Hal 
Mindig csak decemberben, karácsony idején beszélünk a tógazdasági haltenyésztésről, hogy lesz-e elegendő mennyiségű és minőségű ponty a halászlébe. Pedig éppen a nyári kánikulában dől el: hogyan gyarapszik az állomány. A Tiszántúl egyik meghatározó halgazdasága a hajdúszoboszlói Bocskai. A cég 460 hektáron foglalkozik tógazdasági haltenyésztéssel. A próba-halászatok alapján elmondható, hogy ígéretes a karácsonyra szánt halak növekedése.

Horgászok
Helyszín: Agárd
Riportalany: Szűcs Lajos mohosz-elnök, Ugron Ákos FM államtitkárhelyettes
A Földművelésügyi Minisztérium 470 millió forintos támogatásával a halőrzéshez szükséges eszközöket vásárolt a Magyar Országos Horgász Szövetség. A terepjárók, a vízi járművek, a hő- és vadkamerák, éjjellátók, keresőtávcsövek, fényképezőgépek mind a nemzeti kincsnek és természeti értéknek minősülő őshonos halállományok védelmét szolgálják. És ha több a hal, több a horgász is: öt év alatt háromszázezerről négyszázezerre nőtt az engedéllyel rendelkező horgászok száma. Bakos Csaba a halőri motorcsónakok agárdi átadásán járt.

Parlagfű
Zsigó György növényorvos a parlagfű elleni védekezési módokról beszél.

Paprika
Nincs különösebb baj a fűszerpaprikával a Dél-Alföldön, bár a múlt heti forróság azért okozott károkat, leginkább a termés méretében látszik ez. Hogy meglesz-e az évi piros arany szükségletünk, az nem kérdés, de főleg az időjárás dönti el, hogy milyen minőségben és árban kerül a piacra, ahol sok-sok háziasszony várja, hogy megvehesse a család éves szükségletét.

Méhész 
Riportalany: Molnár György
Harminc éve minden esztendőben megrendezik Jászberényben az országos, ma már inkább nemzetközi, méhésztalálkozót, amelynek történetén keresztül megismerhető a méhészágazat utóbbi harminc éve is. Bakos Csaba a rendezvény fő szervezőjét kérdezte.

Költés
Az ún. költésrothadást okozó baktérium pusztít a Csongrád megyei méhcsaládok között. A baktérium gyakorlatilag elfolyósítja a méhek testét, így pusztulnak el. Egyetlen gyógyír van a betegségre, illetve a terjedés megakadályozására: a már fertőzött
állományt el kell égetni. Csongrád megyében először június 6-án észlelték a betegséget Domaszék, Röszke, és Szeged egyes területein, azonnal zárlatot rendeltek el 5 km-es zónában, ugyanis a méhek röpkörzete 5 km. Ám a betegség azóta újra
felütötte fejét. A részletekről Tihanyi Zala járási hatósági fő állatorvost Nagy Margit kérdezte.

Szegedfeszt 
Riportalany: Elekes Zoltán szegedi hungarikum feszt. elnök
A hétvégi Szegedi Hungaro Fesztiválnak sok arca van. Kinek csak szórakozás, kinek nézelődni való sokadalom, kinek eszébe jut, lám milyen kincseket kaptunk megőrzésre és továbbadásra – elődeinktől. Európa nyugati felén megbecsülik elődeik munkáját, hagyományaikat, talán haladunk errefelé mi is. A Széchenyi-téri fesztivál főrendezőjével Tráser László beszélt.

Verseny 
Szántóverseny Jászkiséren. Az esemény szombaton lesz, a verseny része az országos versenysorozatnak. Érdekességképpen, szántóversenyből van magyar, európa, és világbajnokság is, mint bármilyen más sportágból. A legjobbak hagyományosan a németek, de mi is ott vagyunk az élmezőnyben.

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 11., péntek, 5:11

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább