Egyéb

Új műsor a Bartókon: Prológ - Felvezető magazin a kedd esti operaközvetítésekhez!

Szeptember 4-től minden héten kedden 19 órától 19:30-ig!

Az operákat szeretné közelebb hozni a hallgatókhoz a Prológ című félórás magazinműsor, amely különleges közvetlenséggel, összekacsintó barátságossággal kívánja felkészíteni a hallgatót a több órányi legtöbbször idegen nyelven előadásra kerülő operák befogadására. A műsor a keddi közvetítések előtt az aktuális művet mutatja be minden fontos tudnivalójával, érdekességével.

A műsorban nem úgy fogunk hallani erről a műfajról, mint ahogyan szigorú énektanáraink követelték tőlünk, vagy ahogyan a még szigorúbb tekintetű muzikológusok és zenetörténészek igyekeznek kisajátítani e területet a maguk számára, hagyva, hogy egyre nagyobb szakadék tátongjon az egyszerű halandó, és a valamikor éppen az egyszerű halandók szórakoztatására és gyönyörűségére írt operák között.

A műsort az előadásra kerülő opera zeneszerzőjének rövid életrajza és az opera cselekménye zárja. A műsorvezető szól a bemutatás idejéről, helyéről, körülményeiről, a magyarországi bemutatóról, szövegkönyv szerzőjéről, a történés helyéről, idejéről. Megemlíti az esetleges változatokat, valamint az operához kapcsolható érdekességeket. A hallgató megtudhat számtalan adatot, körülményt, anekdotákat hallhat, megismerhet személyeket, színházakat, amire eddig talán nem volt példa az operáról szóló ismertető könyvekben sem. Azok számára, akik most kezdik élvezni az opera varázsát, más élményt nyújt egy operaközvetítés, ha meghallgatják a 30 perces felvezető műsort, amelyben figyelemfelhívó rövid operarészletek is megszólalhatnak, mire érdemes fülelni.

Műsorvezető: László Ferenc. Felelős szerkesztő: Katona Márta.

Szeptember 4-től a Bartókon!

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Videó ajánló

Olvasson tovább