Napközben a hontalan állatokról

Az augusztus 16-i adás tartalmából.
 

Minden harmadik ember ingázik Magyarországon

Hallgassa meg!

Van, aki egy- másfél órát, más 10 percet tölt utazással otthona és munkahelye között. Egy friss felmérés szerint 2000 településről ingázunk Budapestre. Ki miért vállalja az utazást? Mikor és milyen távra éri meg a cégeknek és a munkavállalóknak? És milyen stresszt jelent az egyénre és a családra nézve az állandó utazás?

Augusztus 16-a a hontalan állatok világnapja

Hallgassa meg!

Utcára kidobott kedvencek – telített állatmenhelyek – veszélyessé váló kóbor kutyák. Augusztus 16-a a hontalan állatok világnapja. Míg az ország egyes részein kevés az otthontalan kutya, macska, addig máshol komoly problémát okoznak a kóbor állatok. Mit lehet tenni a helyzet megoldása érdekében? Mi a sorsa az utcára kerülő állatoknak és mennyire vagyunk felelős állattartók?

Kockázatos növényeket behozni külföldi nyaraláskor

Hallgassa meg!

Csak néhány apró mag és egy hajtás. Sokan vannak, akik külföldi nyaralásukról növényeket, magokat hoznak emlékbe, ám azzal nem számolnak, hogy mindez rendkívül kockázatos. A növényekkel együtt ugyanis olyan új kórokozók kerülhetnek az országba, amelyek ellen nem vagy nagyon nehezen tudnak védekezni a szakemberek. Dél Európában megjelent egy új baktérium, amely hatalmas károkat okoz a gyümölcsösökben, olajfaültetvényekben. Hogyan lehet a kórokozók terjedését megakadályozni? Milyen egyéb veszélyei vannak még a külföldön gyűjtött vagy vásárolt növények magánúton történő behozatalának? Egyáltalán milyen szabályai vannak a növények országba való behozatalának?

Kezdődik a párzási időszak- fokozott óvatosságra van szükség az utakon

Hallgassa meg!

Megkezdődött a vadak párzási időszaka – fokozott óvatosságra van szükség az utakon. Elég egy óvatlan pillanat és máris megvan a baj. Egy- egy vaddal való ütközés jobb esetben személyi sérüléssel nem, csak komoly anyagi kárral jár. Hogyan lehet elkerülni a vad-balesetet, mi a teendő, ha mégis ütközünk őzzel, vagy kisebb állattal? És mikor mit térít a biztosítás?

Napközben – Kossuth – augusztus 16., szerda, 9.00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább