Közelről a trükkös telefonos csalások

Az augusztus 29-i adás tartalmából.
 

Trükkös telefonos csalások: amikor a hívott fél akaratlanul tölti fel valakinek a telefonját, vagy néhány kód megadásával az illető védtelenné teszi saját bankszámlaszámláját. Baranyában egyre többen tesznek feljelentést hasonló panasszal, amikor egy-egy hívás után kiderül: átverték őket. Előfordul az is, hogy azzal keresik meg áldozatukat az elkövetők, hogy nyereményjátékon sorsolták ki őket. A személyesen elkövetett csalások helyett mostanában a nehezebben követhető módszer dívik. Schweier Rita összeállítása.

Hallgassa meg!

Magyarországon évente több mint 30 ezren halnak meg a dohányzással összefüggő betegségekben – közülük csaknem 2500-an passzív dohányosok. A Zala megyei Lenti Egészségfejlesztési Irodája évek óta szervez figyelemfelhívó akciókat a dohányzás visszaszorítására. Erre a munkára figyelt fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma keretében működő Dohányzás Fókuszpont. Programjukhoz országosan most két új intézmény csatlakozott, az egyik az Lenti Egészségfejlesztési Iroda. A közös munka év végéig tart, mely során a legkisebbeket szólítják meg. Varga Tünde a Lenti Egészségfejlesztési Iroda vezetőjével, Kánya Szilviával beszélgetett.

Hallgassa meg!

Az Alpok összes, négyezer méternél magasabb hegyét megmászta. A 82 csúcs jelentős részét ráadásul szólóban teljesítette. Lengyel Ferenc a napokban a Mont Blanc-csoportban fekvő Luis Amadé csúccsal teljesítette a különleges kihívást. Ő a második magyar, aki mind a 82 csúcsra feljutott, eddig ez csak Kiss Péter hegymászónak sikerült. A Franciaországban élő Lengyel Ferencet Nagy Nóra érte el telefonon.​

Hallgassa meg!

Egy 2002-ben végzett észak-kínai ásatáson a kutatók egy már sörszerű ital nyomait lelték meg agyagedényekben. A mintegy 9000 éve készült frissítő ízét rizs, méz és galagonya egyaránt gazdagította. Az ókorban is kedvelt ital volt a sör, de másképp készítették, mint ma. Víz, só, megroppantott malátaszemek, saját receptek – az utóbbi 15 évben egyre több családi sörfőzde nyílt és működik Magyarországon is. De vajon hogy készítik a sört? A legfontosabb alapanyagokról, a mennyiségekről, az arányokról, valamint a legendákról és a történelmi magyar gyárakról is kérdezzük Katona Csaba sörtörténészt.

A Mad Scientist lett az év kisüzemi sörfőzdéje áprilisban. A Főzdefeszt 2011 óta évről évre díjazza a legjobb hazai kézműves söröket és a manufaktúrákat is. Az Év Sörfőzdéje díjat mindig az a magyar kisüzemi sörfőzde kapja, amelyik kreativitásával és elkötelezettségével is példát mutat a szakmában. Szilágyi Tamás a Mad Scientist alapítója mutatta meg hogyan készítik az alkoholos italt a díjnyertes üzemben, a riporter Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Több ezer Sör közül nyert bronzérmet tavasszal a Szent András Sörfőzde itala a Sör hazájában. A csehországi Arany Sörpecsét versenyre a békésszentandrási manufaktúra két Sörrel is nevezett, az Óarany Sörük döntős, a meggyes italuk pedig harmadik lett. Az ország egyik legrégebbi kisüzemi sőrfőzdéjének vezetőjét, Bukovinszky Bélát kérdezte Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Nem hozta a várt eredményt a világ első legális online orrszarvútülök-árverése, amelyet a Dél-afrikai Köztársaságban tartottak a múlt héten. A természetvédők által hevesen vitatott aukción, amelynek engedélyezését bírósági úton kényszerítette ki a világ legnagyobb orrszarvútenyésztője, John Hume, a reméltnél sokkal kevesebben vettek részt, és az eladások is elmaradtak a várakozásoktól. A licitálóknak 100 ezer randot, azaz 2 millió forintot kellett letenniük az induláshoz. A tenyésztő, aki több mint 1500 orrszarvút tart a farmján, az évek során hat tonna rinocérosztülköt halmozott fel, és ebből 500 kilogramm összsúlyban 264 darabot tervezett eladni a háromnapos aukción. A farmon a szarvakat élő állatokról, kíméletesen fűrészelik le, és az idővel újra kinő. Az orrszarvútülök exportját nemzetközi egyezmény tiltja, a feketepiacon 60 ezer dollárt (15 millió forint) is megadnak egy kiló orrszarvútülökért Ázsiában, főleg Kínában, ahol az úgynevezett hagyományos orvoslás egyik fő alapanyaga. A világ orrszarvúállományának 80 százaléka a Dél-afrikai Köztársaságban él. Az elmúlt években rekordokat döntött a vadorzás az országban, tíz év alatt több mint 7100 állatot öltek le a szarváért. Bak Anita Kecse-Nagy Katalint, aTRAFFIC, európai regionális megbízott igazgatóját kérdezte.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Augusztus 29., kedd, 15:35

Szerkesztő: Bak Anita és Kránitz Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő
Gyártásvezető: Rácz Szilvia
Hangmester: Toman Sándor
Munkatárs: Schwartz Nóra

Tovább a műsoroldalra  >>>

Olvasson tovább