Egyéb

Szlovák nemzetiségi műsor - 37. hét

A szeptember 11. és 17. közötti adások tartalmaiból.

Szeptember 11., hétfő:
- Kassát és a Tokaj régiót összeköti a 100 éves nosztalgia vonat.
- Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége közgyűlést tartott Pag szigetén – megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébet – ONÖSZ elnöke.
- Bautzen – Budisín – Németországi Szerbek székhelye – megszólaló: Antala Zsuzsanna (archív)
- Pozsonyi anyag – író: Glasnerová Maja, színészek: Marcin Peter, Kaprálik Dusan, Gažiová Lucia, Mistrík Ján

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szeptember 12., kedd:
- Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, aktuális felhívás
- Javában tart a szüreti időszak és a szlovákiai mozikban holnapután kezdik vetíteni a „Víno nás spája” /A bor összeköt minket/ c. francia filmet. A mai műsor első részében a szlovákiai Pezinok-ba, azaz Bazinba látogatunk, ahol várostörténeti, néprajzi és borászati kiállításokkal várja látogatóit Szlovákia egyetlen bormúzeuma, a Kis-Kárpátok Múzeum. Az összeállításból természetesen nem hiányozhat a borkóstoló sem, Martin Hrubala sommelier segítségével a régió legjobb nedűivel is megismerkedhetünk.
- Ezután folytatjuk a Rodostrom /Családfa/ c. néprajzi sorozatot, melyben ezúttal a szólásokról, mondákról lesz szó.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 14., csütörtök:
- Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, aktuális felhívás
- A mai műsor első részében a Nógrád megyei Vanyarcra látogatunk, ahol 14. alkalommal rendezték meg a hagyományos Haluskafesztivált. A népviseletben főző és versenyző környékbeli csapatoktól megtudhatjuk, mi a jó sztrapacska titka, receptje és milyen különlegességekkel jelentkeztek idén a versenyre. A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, hiszen 38 féle káposztás, túrós, brindzás, babos, lecsós, gombás és egyéb különleges haluskát kellett kóstolnia és értékelnie.
- Ezután folytatjuk a Rodostrom /Családfa/ c. néprajzi sorozatot, melynek témája ezúttal a népköltészet.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 15., péntek:
- Nemzetiségi hírek
- Januárban kerül megrendezésre Karel Gott nagy koncertje Pozsonyban.
- A külföldi Szlovákok Napja Stockholmban – megszólalók Ladislav Skalsky, Lubomir Bzdusek.
- “Hovory s Ester”- író: Elena Antalová, rendező: Martin Kákoš, szereplők: Dana Košická, Anastázia Velíšková, Judita Viciánová.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szeptember 16., szombat:
Vallási félóra- benne:
- Hírek
- Interjú Ján Mlynarčik plébánossal a nagyváradi szlovák római katolikus gyülekezetről. – ismétlés
- Stanislav Bajaník, történész, a Szlovákok Világszövetsége, szaktanácsadója beszél Jozef Kozáček szlovák római katolikus pap életéről a Matica slovenská egyik alapítójáról – ismétlés
- Holnap lesz a templomok éjszakája. A romániai Nagyhután a helyi római katolikus templomba látogatunk August Albert plébános „tárlatvezetésével“.

Általában az általános iskolák 7. vagy 8. osztályos tanulóit küldik ki a magyarországi szlovák iskolák, vagy a nyelvet oktató intézmények az anyaországba a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közalapítványa által szervezett un. Erdei iskolába, melynek az „Ismerd meg gyökereidet” nevet adták. Néhányan azok közül, akik az első évfolyamban voltak a szlovákiai Kisgaramon Breznóbánya mellett tíz évvel ezelőtt, mint diákok mára a turnusok megszervezésében segítenek, vagy maguk az 5. utolsó turnusba jelentkeztek, mint egyetemi, vagy főiskolai hallgatók. Az idei 10.évfolyamról telefonról tájékoztatja szerkesztőségünket Egyedné Baránek Ruzsenka, a tábor főszervezője, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége elnöke.

„Ismerd meg gyökereidet!” – Erdei iskola Szlovákiában – riport – ismétlés
Tavalyelőtt is Kisgaram volt a helyszíne a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Erdei iskolájának. Akkor a résztvevők és a helyi tanárok beszéltek a projektről, sikereiről, eredményeiről.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szeptember 17., vasárnap:
- Meghalt a világ legidősebb pandája.
- Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége közgyűlést tartott Pag szigetén – megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébet – ONÖSZ elnöke.
- Bautzen – Budisín – Németországi Szerbek székhelye – megszólaló: Antala Zsuzsanna (archív)
- Haluskafesztivált rendeztek szeptember 9-én Vanyarcon. Idén 14. alkalommal találkoztak a Nógrád megyei községben a szlovák eredetű fogás kedvelői, akik emellett a havasi juhászatról szóló kiállítást is megtekinthették. A fesztiválra idén 15 csapat nevezett, mindegyik elkészítette a zsűri számára a haluska két alapváltozatát: az egyik a juh-, vagy tehéntúrós, a másik a káposztás. Utóbbi készülhetett édes, vagy savanyú változatban is. Előbbiek mellett “egyéb kategória” is volt, itt csak a versenyzők fantáziája szabott határt a feltéteknek, így különféle pörköltek, töpörtyű, libamáj, spenót és steak is előfordult a tányérokon az idei versenyen. (ismétlés)
- 2017. szeptember 9-én rendezték meg Békéscsabán a Békében Békésben találkozót – megszólaló: Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke. (ismétlés)
- Délnyugat-Szlovákiában a Kis-Kárpátok dombvidéke különösen alkalmas a szőlészetre. A régi szőlészeti tradícióra emlékeztet az ún. Kiskárpáti borút, mely egyben e régió turisztikai jellegét is képviseli. (ismétlés)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább