Egyéb

Közelről az óbudai Mohafal!

A szeptember 13-i adás tartalmából

Légtisztító Mohafal Óbudán. Különleges utcabútort helyeztek el Budapesten a Kolosy téren a napokban: a zöld fal ugyanis jelentősen tisztítja környezete levegőjét és csökkenti a levegőszennyezést. Jelenleg 6 hónapig bérli az önkormányzat a falat, és ha beválik, akkor tovább is létesülhet a 3. kerületben. Virág Benedeket, az óbudai Városfejlesztő Kft. igazgatóját Nagy Nóra kérdezte.

Hallgassa meg!

Megérkezett a Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban című vándorkiállítása Egerbe. A tárlat már a címében is utal arra, hogy a 20. század az I. világháborúval kezdődően a tömeggyártás, a tömegpusztítás, és a tömegpropaganda százada lett, és ebből a háborúból már nemcsak a katonák, hanem az otthon, családfő nélkül maradt asszonyok, de még a gyerekek sem maradhattak ki. Ezt a kort mutatják be a vándorkiállításon, amely idén még hat városba jut el. Az egri Dobó téren felállított gömbsátorban szombat délutántól egy hétig fogadják a látogatókat, amit Császtvay Tünde, a kiállítás főkurátora mutatott be Pilisy Csengének.

Hallgassa meg!

Részlet az Oslo című darabból, amely tarolt a New Yorki Brodway-n. Az 1993-as közel-keleti béketárgyalások előkészületeiről szóló színmű számtalan díjat besöpört a tengeren-túlon, az elmúlt szezon egyik legsikeresebb előadása lett New Yorkban. Most Londonban is bemutatják, ráadásul egymás után két színház is műsorra tűzi az Oslot. A béketárgyalások előzményeit feldolgozó darab egyik érdekessége, hogy a főszereplő karakter jelenleg Norvégia londoni nagykövete. A brit fővárosban kasszasikerre számítanak. A tudósító Tóth Vali.

Hallgassa meg!

Minden idők egyik legerősebb hurrikánja múlt héten óriási pusztítást végzett a karibi térségben: a Francia-Antillák több szigetén az épületek 90 százaléka megsérült vagy elpusztult. Egymás után érkeznek a segélyszállítmányok a népszerű üdülőhelynek számító francia és holland külbirtokokra. Sokan bírálják a francia kormányt, hogy késlekedett a segítségnyújtással. De milyen helyzetben vannak ezek a tengerentúli területek? Múlt héten még így tombolt a karibi térségben az Irma hurrikán, ami hétfőre trópusi viharrá mérséklődött, de még így is komoly problémákat okozott az Egyesült Államok déli részén, Georgia államban. Több karibi szigetet lakhatatlanná tett a vihar, a francia és holland külbirtokokon az épületek túlnyomó többsége megrongálódott vagy teljesen elpusztult.

Hallgassa meg!

Titokzatosság és számos legenda övezi a Balaton-felvidéki Szentgyörgy-hegy oldalában lévő romos kápolna történetét. Az amúgy gyönyörű panorámával rendelkező épületeket Ify Lajos egykori fonyódi plébános építette az 1950-es években. Önként választotta a remeteéletet, és visszavonult a családja Szent György-hegyi birtokára, amelyet Emmausnak nevezett el. Itt harmóniumokat készített, és zarándokokat fogadott. A helyiek tartottak a különös kápolnától, főleg azután, hogy a pap 1967-ben meghalt, és Emmaus elhagyatott, kísérteties hellyé változott. Sírjáról is különböző legendák keringtek. Halálának 50. évfordulója kapcsán most lelkes civilek megtalálták Ify Lajos valódi sírját. Varga Tünde összeállítása.

Hallgassa meg!

Az önkormányzat dolgos kezekkel, a helyi gazdák meg eleséggel segítik a rákóczifalvi Éden madárpark fenntartását, hogy mind többen láthassák azt a több, min 50 fajta tollas különlegességet, amelyek Rákóczifalván valóban egy kis édent mutatnak be: ta ázsiai díszfácánokat Tajvanból, Mianmarból, Kínából, Tibetből. Különleges foglyokat és fürjeket, egzotikus gerléket és hihetetlen képességű indiai madarakat. Családoknak és csoportoknak, kicsiknek-nagyoknak, mindazoknak, akik a Kunságba látogatnak, egyaránt remek kikapcsolódást nyújt a madárparki séta. Tarnóczi László riportja.

Hallgassa meg!

Martinus Exclusiv elnevezéssel egyedülálló koncertsorozat kezdődik Szombathelyen a Püpöki Palotában és a Székesegyházban. Magyarországon egyelőre még viszonylag ritka, hogy egyházi épületeket megnyissanak a hívők illetve a nagyközönség előtt. Szombathelyen is új a koncepció, mely az egyházmegye új püspökének, Székely Jánosnak a nevéhez fűződik. A koncerteken fellép többek közt Virágh András orgonaművész, Balogh József zongoraművész vagy a Szent Efrém férfikar. Gergó Judit összeállítása.

Hallgassa meg!

A kínai kultúra terjesztéséért kapott nemrégiben magas rangú kitüntetést dr. Bárdi László orientalista, egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Ázsia Központjának alapító igazgatója. A kínai könyvvilág Oscar-díjának hívják ezt az elismerést, amivel 30 éves oktatói, kutatói tevékenységét értékelték. A 85 éves szakember az 1980-as évektől kutatja az antik lovasnomád népek eredetét, a keleti világvallások eszmevilágát, a magyar keletkutatók tevékenységét. Tizennégy önálló kötete jelent meg, és több ismeretterjesztő tévéfilmet is készített. A riporter Schweier Rita.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Szeptember 13., szerda, 15:35

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs
Gyártásvezető: Matyó Mónika
Munkatárs: Fáczán Andrea
Hangmester: Rozbora Zoltán 

Tovább a műsoroldalra  >>>

MTI Fotó: Kovács Attila

Videó ajánló

Olvasson tovább