Egyéb

Közelről: Érkeznek a darvak a Hortobágyra

A szeptember 14-i adás tartalmából

Egyik hónapban Szudánban, majd Jordániában vagy éppen Egyiptomban van az “irodája”. Mindössze néhány százan dolgoznak utazórégészként a világon, Pabeschitz Virág egy közülük. A fiatal régész a napokban indul Irakba, ahol évek óta ásatásvezetőként dolgozik egy kutatáson. Az indulás előtt beszélgetett vele Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Első alkalommal rendeznek zsidó kulturális fesztivált Pécsett. Az egyhetes, vasárnapig tartó színes programkavalkád számos művészeti ágat felvonultat a zenés produkcióktól a gasztronómiai bemutatókig. Különleges élményt jelent az a tárlat is, ami október 15-ig tekinthető meg a Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárban, Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós, a kortárs magyar festészet kiválóságainak alkotásaiból. A riporter Schweier Rita.

Hallgassa meg!

Már megérkeztek az első darucsapatok a Hortobágyra. A daruvonulás az őszi hajnalok és naplementék legszebb látványossága. Számuk október végére elérheti a 130 ezret is. A hatalmas testű madarak az első komoly fagyig maradnak. A darvakat őszi estéken évről-évre egyre több turista csodálja meg Hortobágyon. Gyarmati Péter.

Hallgassa meg!

Tíz év múlva nem lesz elég élelem a Földön- hangzott el közelmúltban egy TED konferencián. Túlzónak tűnhet ez a kijelentés, de ha figyelembe vesszük az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet prognózisát, akkor lehet realitása a fenti kijelentésnek. FAO adatai szerint 2050-re a világ népessége 9 milliárd felett lesz, így 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő. Mióta tart az élelmezési válság? Milyen jelei voltak, vannak? Mi történik, ha igaznak bizonyulnak a jóslatok? Tehetünk-e még valamit?

Hallgassa meg!

Jurányi Zsófia fizikus 2 évre szerződött a német Alfred Wegener Intézethez tudományos munkatársnak, nekik köszönhetően  dolgozik most az Antarktiszon, az áttelelő csapat tagjaként. Májusban sikerült elérnünk telefonon, a kutatók akkor készültek az antarktiszi télre, amely sötétséggel és viharokkal be is köszöntött. A magyar fizikus ma az elmúlt negyed év élményeiről mesél Nánási Gabriellának.

Hallgassa meg!

Önbizalom, önbecsülés, motiváció és empátia. Mindezekkel jellemezhetjük érzelmi intelligenciánkat, amelyről sokat elárul az is, hogyan kommunikálunk, hogyan kezeljük konfliktusainkat, vagy épp mennyire vagyunk együttműködőek. Az érzelmi intelligenciánk fejleszthető. De vajon hogyan élhetjük meg reálisabban érzéseinket? Hogyan kontrollálhatjuk indulatainkat? És miként csökkenthető az életünkben a negatív stressz?

Hallgassa meg!

Martinus Exclusiv elnevezéssel egyedülálló koncertsorozat kezdődik Szombathelyen a Püspöki Palotában és a Székesegyházban. Magyarországon egyelőre még viszonylag ritka, hogy egyházi épületeket megnyissanak a hívők illetve a nagyközönség előtt. Szombathelyen is új a koncepció, mely az egyházmegye új püspökének, Székely Jánosnak a nevéhez fűződik. A koncerteken fellép többek közt Virágh András orgonaművész, Balogh József zongoraművész vagy a Szent Efrém férfikar. Gergó Judit összeállítása.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Szeptember 14., csütörtök, 15:35

Szerkesztő: Nánási Gabriella, Kránitz Balázs
Műsorvezető: Bak Anita
Gyártásvezető: Matyó Mónika
Hangmester: Lajer Rita
Munkatárs: Farkas Szilvia

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább