Napközben: Naponta átlagosan 3 kávét iszunk

A szeptember 22-i adás tartalmából
 

Felkészülés a téli hajléktalan ellátásra

A hűvösebb idő beálltával ország szerte megkezdték a felkészülést a téli hajléktalan ellátásra. A hajléktalanszállókon növelik az éjszakai férőhelyek számát mert bizony minden évben vannak elrettentő esetek. Miskolcon pl. tavaly télen volt akinek súlyos életveszélyes fagy sérülései lettek, mert nem akart a hajléktalanszállón élni, inkább a közterületet választotta. A szociális munkásoknak egyre gyakrabban sikerül azonban meggyőzni a hajléktalan embereket, hogy költözzön be, legalább télre a szállóba.

Vendégek:
Morva Emília, Máltai Szeretetszolgálat
Varga István, Egri Szociális Szolgáltató Intézmény, hajléktalanokat ellátó házának vezetője
Zsótér Ágnes, a Szegedi Egyesített Szociális Intézmény főigazgatója

Hallgassa meg!

Espresso, capuccino, machiato – naponta átlagosan 3 kávét iszunk

A magyar felnőtt társadalom mintegy 85%-a napi rendszerességgel iszik kávét és többségüknek elképzelhetetlen, hogy a reggeli kávé rituális elfogyasztása nélkül indítsa a napját. A legtöbben, a kávéfogyasztók közel fele a kávéfőzős megoldást preferálja az otthoni kávéja elkészítéséhez. Napi hány kávé az elfogadható? Mi az ami már egészségre ártalmas mennyiség? Mely betegségek esetén tiltott a kávé fogyasztása? Hogy lehetséges hogy valaki egy erős fekete után is jól alszik, míg más ha csak egyet inna akkor is „pörögne” egész nap? Mikortól beszélhetünk kávéfüggőségről? Hogyan változott az elmúlt évtizedekben a kávékultúra idehaza?

Vendégek:
Dr Füredi Gyula váci háziorvos
Hajdú Péter, Barista Akadémia vezetője

Hallgassa meg!

Laska és csiperke- ezeket a gombákat fogyasztjuk leginkább

Hazánkban a legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke és a laska. A gomba nagyon egészséges, ennek ellenére az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Miért nem esszük, miért nem főzzük a gombát? Milyen más termesztett vagy erdei gombákat érdemes beemelni a hátköznapok konyhakultúrájába?

Vendégek:
Süle Katalin, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivő
Fűszeres Eszter, gasztroblogger

Hallgassa meg!

Kertészeti tanácsok Váradi Évával – fókuszban a konténeres gyümölcsfák és a szabadgyökerű csemeték.

Napközben – Kossuth – szeptember 22., péntek, 9.00

Szerkesztő: Czifra Szilvia
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább