"Tebenned bíztunk eleitől fogva..." - Az Ige-Idők című kiállításról

A szeptember 20-i adás tartalmából.
 

Hallgassa meg!

Az adásban Kiss Erika a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállításának kurátora mutatja be a tárlatot. Majd Votin Dóra különleges „fehér” képeit ismerhetjük meg. Végül Zila Gábor beszél egy közelgő konferenciáról, amely a protestáns közelmúlt feltárásának dilemmáiról szól.

Fekete Ágnes áhítata:

„Az álnok ember viszályt támaszt, a rágalmazó szétválasztja a barátokat is” Példabeszédek könyve 16,28

A pletykálkodásról, ha egyáltalán beszélünk, akkor erkölcsi tanítások keretében szoktunk beszélni. Utasítjuk egymást: Nem szabad pletykálkodni! Miközben mi magunk is tesszük. Az az igazság, hogy ha valaki felcsap egy újságot, és az egyik oldalon azt olvassa, hogy egy fontos politikai esemény történt, a másik oldalon pedig azt, hogy egy általa ismert híres költő megcsalta a feleségét, akkor egészen biztosan ezt a második oldalt fogja megnézni. Az ember szereti a titkokat. A pletyka egyfajta szenvedélye az embernek, de ezzel mégis lehet normálisan együtt élni.

Nagyon szeretem a Biblia példabeszédeiben azt, hogy nem moralizálnak, hanem tényeket írnak le. Mert úgy is olvashatnánk a Példabeszédek mondatát: Ne viszálykodj, mert akkor elveszted a barátaidat. Ez az a mondat, amit megszoktunk, amikor félelmet keltünk és moralizálunk. „Isten szeme mindent lát, el ne lopd a léniát” – hallották nagyanyáink, és sajnos még most is jellemző az, hogy ijesztegetéssel akarjuk kierőltetni azt a viselkedést, amit elfogadhatónak tartunk. A Példabeszédek pedig egy egyszerű következményes rendszert állít fel. A pletykának az a következménye, hogy széthullanak a barátságok.

Nemrég egy nehéz ügyben osztottam meg barátommal azt, hogy féltem őt, mert azok, akiket ő vendégül látott hónapokon keresztül furcsa dolgokat csinálnak, amiket ő nem vesz észre. Ezt nyilvánvalóan azért mondtam el, mert őt féltem. Ugyanakkor nem akartam helyette dönteni. Igyekeztem tényeket elmondani, és azokat is egyszerűen. Ő viszont ezt elmondta egy harmadik embernek, aki visszamondta nekik. Nagyon rosszul esett a dolog. Becsapva éreztem magam, hiszen én senkit nem akartam bemocskolni, és nem is az én feladatom, hogy kutakodjak bárki után, csak a barátomnak akartam segíteni. Balul sült el a dolog, és szétválasztott minket.  Azt hiszem, sok emberrel megtörténhetett már, hogy féltésből elmondott mondatai egy pletyka szövevénybe kerülnek, és akarata ellenére maga is részese lett egy olyan titokzatos szóhálónak.

Azt hiszem, hogy Isten nem egy olyan úr, aki félelmetes pálcával fölöttünk áll és lecsap minket, mert nem a megfelelő szavakat mondjuk vagy írjuk. Inkább arra kér, figyeljük meg, miféle rendszerben élünk? Érdemes megvizsgálni, hogy miért nem tudunk egy-egy helyzetben őszintén beszélgetni? Miért van az, hogy a szavaink mögött túlságosan sok a rejtett tartalom.  Miért nem tudunk együttműködni, és bízni abban, hogy szavainkat ki lehet igazítani? Ezeket a mély bizalmi töréspontokat kellene megvizsgálnunk, és akkor elkerüljük azt a csapdát, hogy áltassunk magunkat és másokat is.

Hiszen az álember az, aki viszályt támaszt. Az álarcokból lesznek igazából a rosszindulatú pletykák. Nem az a baj, hogy beszélünk valamit valakiről, hanem az az indulat, ami bennünk van, az a háló, amibe ez a szó belekerül. A hálóban pedig kettős erő van. Az egyik erő összetartja, összeköti az egyes kis részeket, a másik pedig széthúzza a kis elemeket, az erőt elhordja egyiktől a másikig. Húz és köt. Amikor álarcaink alól beszélünk, amikor a szándékunk valamiképpen önzésünket növeli, akkor a háló szakadozik. Széthullanak a barátságok is. Számos kutató azonban a pletyka jó értelmét, közösség összetartó erejét is vizsgálja. Ez persze csak akkor lehetséges, ha alapvetően bizalom van az emberek között, és a szavak hálójának fő ereje az összetartás és nem a szétszakítás.

A Biblia a gonosz erőt széthúzó erőnek is nevezi. Jézusról azt olvassuk, hogy jóllehet szavai sokszor kemények voltak, de azok mindig az összetartás, a kooperáció, az együttműködés felé terelték az embereket. Kihozta a fényre az emberek dolgait, és onnan menekültek a bogarak. Volt, aki ettől megijedt, de volt, aki örült ennek. Adja az Úr, hogy szavaink áldottak legyenek! Adja meg nekünk, hogy a jót építsük velük, és ne a széthúzást! Ámen.

Tebenned bíztunk eleitől fogva – Kossuth –  szeptember 20., szerda, 13:30

Szerkesztő-műsorvezető: Fekete Ágnes

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább