Görög nemzetiségi műsor: Szeptemberi népszokások

A szeptember 21-i adás tartalmából.

Mai műsorunkban az ősz és különösképpen a szeptember legfontosabb népszokásaival ismertetjük meg a hallgatókat: a szüreti szokásokkal, az esővarázsló Perperunával, a kukoricafosztással és a Lidinosszal, az Uzsonna temetésével.

Ópusztaszer, 2006. október 28. Kukoricafosztás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott Kukoricanapon. A törökbúza és a tengeri néven is emlegetett kukorica olyan sokrétű szerephez jutott a Kárpát-medence kultúrájában, amely valóságos áldásnak bizonyult; termése a jószág mellett szegények millióit táplálta, és táplálja ma is. Erre emlékeztetnek a kukoricával kapcsolatos népszokások és munkák felelvenítésével az emlékparkban. MTI Fotó: Németh György Ópusztaszer, 2006. október 28.
Kukoricafosztás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott Kukoricanapon. A törökbúza és a tengeri néven is emlegetett kukorica olyan sokrétű szerephez jutott a Kárpát-medence kultúrájában, amely valóságos áldásnak bizonyult; termése a jószág mellett szegények millióit táplálta, és táplálja ma is. Erre emlékeztetnek a kukoricával kapcsolatos népszokások és munkák felelvenítésével az emlékparkban.
MTI Fotó: Németh György

Görög nemzetiség műsor – Nemzetiségi Adások – szeptember 21., csütörtök, 13:00

Szerkesztette, és a műsort vezeti: Nagyné Szabó Antigoné

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább