×

Klasszikus zenész A Dal 2018 színpadán

A Junior Prima- és Benkó-díjas Balogh Tamás jazz zongorista a könnyűzene világában is jeleskedik.
 

Habár a könnyűzene játszotta a főszerepet A Dal 2018 versenyében, több előadó is csempészett komolyzenei elemeket a produkciójába, mint például Balogh Tamás, aki Horváth Cintiával közösen állt színpadra Journey (Break Your Chains) című dalukkal.

Egy általános iskolai énekórán fedezte fel tanára a Tamásban rejlő tehetséget, amikor, az azóta már kiváló jazz zenész, elkezdte a hallgatott dalok ritmusára ütni a padot. A fiatal művész első hangszere így a dob lett, azonban középiskolás korában kötelező volt részt vennie zongoraórákon is, ahol megismerkedett a jazz-akkordokkal és – harmóniákkal is, melyek olyannyira magukkal ragadták, hogy egy idő után már többet gyakorolt zongorán, mint ütővel a kézben. „Éreztem a zenekari bemutatókon is, hogy bár a dob mögött vagyok, mégis zongoraszólót szeretnék játszani. Ez is azt igazolta, hogy zongora szólistaként kell játszanom” – mesélte Tamás, akinek édesapja is a fekete-fehér billentyűk mestere.

Zenei tanulmányait Tamás az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte jazz zongorista és zeneszerző mesterszakon, nemrég pedig a Berklee College of Music egyetemen vett részt meghallgatáson. 2018 szeptemberétől a bostoni felsőoktatási intézményben szeretné folytatni zenei tanulmányait.

Tamás a komolyzenei munkássága mellett a könnyűzenében is otthonosan mozog, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a Dal 2018 versenyében az elődöntőbe jutott „Journey (Break Your Chains)” című dalával. „Nagyon jó érzés volt A Dal színpadán játszani, ahol Horváth Cintia énekesnővel léptünk fel. A dalnak az egyik szerzője voltam, én hangszereltem, én voltam a billentyűs, valamint vokáloztam is benne. Fantasztikus a tudat, hogy a műsor és a televízió által sokakhoz eljut a szerzeményünk, nem csak egy kisebb közönség hallja. Ebben a dalban sok saját ötlet volt: a jazzes elemek mellett itt is megjelentek olyan hangzások, amelyeket egy-egy olyan komolyzenei darab inspirált, amiket szeretek, például Bartók művei. Emellett persze sok modern hangzást is tartalmazott a dal. Az interneten olvastam olyan kommenteket is a videónk alatt, hogy elsőre talán nem kedvelték az emberek, de aztán egyszer csak beleszeretettek, és azóta is szívesen hallgatják. A legnagyobb öröm számomra az, hogy egy olyan egységet tudtam létrehozni, amibe belecsempésztem azokat a számokat, amiket szerintem hallaniuk kell az embereknek – még akkor is, ha első hallásra nem, vagy csak nehezen fogadják be ezt a kombót.”

Virtuózok 2018 hamarosan a Duna Televízión!

Tovább a műsoroldalra! >>>