Napközben: A kurkuma jótékony hatásai

A decmeber 11-i adás tartalmából:

1. Októberben 5,9 százalékkal több vendég 4,6 százalékkal több vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A külföldi vendégek száma 2,6 százalékkal nőtt és 1,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, míg 9,6 százalékkal több belföldi vendég 8,2 százalékkal több éjszakát töltött a szálláshelyeken, mint tavaly októberben. Mire számítanak karácsonykor és Szilveszterkor? Mivel várják a vendégeiket?

2. Pozitív fejlemények a madarak elleni tömeges bűncselekmények és az orvvadászat felderítésében. Vádemelési javaslat természetkárosítás vádjával, jogerős ítélet állatkínzás vétségében, vádemelés állatkínzás vádjával. A természetvédelmi és vadászati szervezetek azért is üdvözlik a példaértékű fejleményeket, hiszen az elmúlt hét évben több mint száz hasonló bűncselekmény maradt felderítetlen, amelynek már több mint ezer védett és fokozottan védett madár esett áldozatul.

3. A Tisza-tó vízszint-beállítása okán sok érdeklődés érkezik a szokatlanul alacsony vízszint miatt, de december végére visszaállítják a szokásos téli szintre, ám így el tudnak végezni olyan partrendezési munkákat, amiket évtizedek óta nem.

4. A kurkuma hatékony gyulladáscsökkentő, de dr. Csupor Dezső gyógyszerész-fitoterápiás szakember szerint szinte lehetetlen fűszerként elfogyasztani a szükséges mennyiséget. A kurkumában található hatóanyagok csillapíthatják az ízületi panaszokat, gyulladásokat. Azonban nagyon nagy mennyiségre lenne szükség ahhoz, hogy ez valóban hasson – csak fűszerként alkalmazva ezt sajnos lehetetlen elérni. Vajon hideg időben erősödnek az ízületi fájdalmak? Melyek a legfontosabb terápiás eljárások?

  • Műsorvezető: Banner Géza
  • Szerkesztő: Juhász Nagy Ágnes

Adás: december 11. 9:00, Kossuth

Videó ajánló

Olvasson tovább