A Hely: Javítóintézetek 4. rész / Rákospalota/''leányjavító''

Az idén 130 esztendős az Emberi Erőforrások Minisztériuma Aszódi Javítóintézete – a köznyelv csak úgy emlegeti: az aszódi fiújavító. A hazai kriminálpedagógia másik fellegvára, a Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon a lányoké. A Hely január 29-én induló négyrészes sorozatában mindkét intézményben 2-2 adásban gyerekeket/kamaszokat és nevelőket kérdeztünk.

 

1. adás – Aszódi „fiújavító” / 1. rész – Kossuth – január 29., szerda 11:07

Hallgassa meg!

Egy tönkrement cukorgyár helyén épült fel az Osztrák-Magyar Monarchia első magyarországi fiújavító intézete alig néhány hónap elforgása alatt 1884-ben. Ebben az adásban a növendékeken kívül Szarka Attila igazgató és Hegyi Nóra pszichológus mutat rá arra, hogy a nem lehet erős erkölcsi háttér, jelentős szakmai tudás és hit nélkül dolgozni egy olyan helyen, ahová nem önként kerülnek be a fiatalok. Nekik pedig azért nem hangzik el a nevük, mert azt jogszabály tiltja, és ezért nem készült róluk fénykép sem.

2. adás – Aszód / 2. rész – Kossuth – február 5. szerda 11:07

Hallgassa meg a második részt!

Az 1884-es indulást követően néhány évvel később felépült a javítóintézet ökumenikus temploma is, ahol a kor (és a helyzet) valláserkölcsének kifejezéseképpen az oltáron Jézus két oldalán egy-egy intézetis nevelt szobra kapott helyet. Mindezt onnan tudhatjuk, hogy a jelenlegi intézmény két volt tantermét összenyitva a rendszerváltás után kápolna nyílt, és abban kapott helyett az 1961-ben politikai-ideológiai okokból felrobbantott templom néhány berendezési tárgya – egyebek mellett az emlegetett megmentett oltár. Az adás fő helyszíne ezen kápolna, de a fiúkkal a körletükben beszélgettünk. Felnőtt megszólalóink: Puskás Péter igazgató helyettes és Lakos Mária Lujza mentálhigiénés szakember, nevelőtanár.

3. adás – Rákospalota/1. rész – február 12. szerda 11:07

Hallgassa meg!

A kívülről egynek látszó intézmény valójában kettő. Az ország egyetlen leány Javítóintézete mellett (vagy vele párhuzamosan) található meg az ún. Speciális Gyermekotthon. Ebben az adásban az 1899-től 1904-ig kialakított és épített területen működő javítóintézeti tevékenységgel ismerkedhetünk meg Szim András igazgató, és helyettese Hatvani Erzsébet tolmácsolásában – no és persze a két mai növendék is elmondja a saját olvasatát. Megidézzük az 1979-ben bemutatott Vasárnapi szülők c. filmet is, a szökő intézetis lányt játszó Nyakó Júlia színésznő segítségével.

4. adás – Rákospalota/ 2. rész – február 19. szerda 11:07

Hallgassa meg a negyedik részt!

A Speciális Gyermekotthon szigorúbb szabályokat ír elő az ide kerülő lányok életét szabályozandóan. Három növendék beszél arról, hogy miként kerültek erre a helyre, és azt is elmondják: ők már megváltoztak, és igenis be akarnak illeszkedni a „kinti világba”. Kővári – Gonosz Katalin a speciális részleg vezetője és Németh Dóra pszichológus pedig egyebek mellett azt elemzi: mekkora esélyük van a kikerülő lányoknak újrakezdéshez. Ebben az adásban megszólal még Horváth Lili filmrendező is, a Napszúrás c. filmje kapcsán, az ugyanis a műsor mindkét helyén, Aszódon és Rákospalotán is készültek hozzá felvételek.

Szerkesztő: Pálfi Balázs

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A Hely: Javítóintézetek 1. rész - Aszódi "fiújavító"
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/01/Aszód-6-1024x768.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/01/rákospalota-2-2-768x1024.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább