Egyéb

A Hely - Édes Budapest - 2. rész

Városnéző sétára indultunk. A kezdet a Cukor utcában volt, nem véletlenül, hiszen az Édes élet Budapest programban az édességek titkait és a cukrász világ mestereinek múltját és jelenét kutatjuk. Vezetőnk Szekeres Juli az aszfaltra rajzolt időtérképen mutatta a kezdetet.

Az 1. részben kiderült, hogy nem ősidőktől használtuk a cukrot. Kezdetben, csak mézet és gyümölcsből készült finomságokat használhattak a konyhán. A cukornád csak a meleg klímát szereti, így nehezen bírta az európai klímát, aztán jött a cukorrépa… Magyarországra Zsigmond király idején került először cukorból készült szobor, grillázs szerű finomság, Mátyás király esküvőjére hozták az olasz mesterek a cukorból készült díszt, meg egy sakk táblát, tudván, hogy Mátyás szeret sakkozni. A budapesti belvárosban végigjártuk a fontosabb helyeket, A Károlyi Palota lakója Andrássy Katinka naplójában írt a főúri ebédekről, receptekről, visszaidézünk irodalmi részleteket is a híres cukrászokról. Megtudtuk, hogy a klasszikus pálcikás nyalóka, az a bizonyos kakasos magyar szabadalom. A Magyar utcai átjáróházban az Unger család leszármazottai újra tanulták a mesterséget és megnyitották cukorkagyártó üzemet, ahol workshopok keretében bárki kipróbálhatja a trükköket.

Hallgassa meg!

Az édes élet Budapest 2. részében a teljes elgyengülés következik.

Jaj, az a gyömbéres, de főleg a málnás…, csak tudnám feledni. Igen, ilyen finomságokról lesz ma szó, pontosabban nem csak beszélünk a csokoládéról, hanem kóstoljuk is.
AzÉdes élet Budapest városnéző túrát a múlt héten kezdtük a Cukor utcában, most pedig a csokoládé mestereinek világában, pontosabban a pesti Belvárosban járunk, és…. nassolunk.
A kávéházak hangulatát az Astoriában teszteljük, ahol kiderül Rigó Jancsi egykori muzsikus és a finm csokis süti kapcsolata. A Szentkirályi utcában híres Tibi csoki, a Zizi és a Negro cukor alkotójának házában, a kakaó hordók által karikás udvaron majszolunk, miközben a Stühmer család történetét hallgatjuk, a zsidónegyedben a cukrászat kereskedelméről hallunk, benézünk egy valódi bonbon készítő családi műhelybe és azt is megtudhatjuk, hogy milyen módszereket és eszközöket találtak fel Magyarországon a csoki és süti kézműves mesterek. Nyami…

Hallgassa meg!

 

Videó ajánló

Olvasson tovább