Üdülési jog – megfontoltan vegyünk, vagy gyorsan álljunk el tőle

Alaposan olvassuk át a szerződést, ha üdülési jogot veszünk, mert utólag már nem sok esélyünk lesz az érdekérvényesítésre – hívták fel rá figyelmet a Napközben keddi adásában. Akit elvarázsoltak az értékesítők, és könnyelműen írt alá, ne keseredjen el: két héten belül még elállhat a szerződéstől.

Elegáns étterem, szép beszédű üzletkötő, ajándék wellness hétvége és 99 évre szóló üdülési jog a déltengereken – sokan kínálnak, és sokan vásárolnak üdülési jogokat a világ különböző turistaközpontjaiban. Ám a többszázezer vagy millió forint értékű szerződésekből később szinte lehetetlen kiszállni, vagy csak óriási veszteségekkel szabadulhatunk – derült ki a Kossuth Rádió reggeli összeállításából.

Sokan sokféle okból szeretnének megválni a hosszú évtizedekre váltott üdülési joguktól: nem használják ki a lehetőséget, anyagi gondjaik támadtak vagy csak sokallják a megemelt fenntartási díjat – részletezte az egyik meghívott szakértő, Horváth László, a Győr-Moson-Sopron megyei békéltető testület elnöke. Olyan is előfordul, hogy a szálloda megy csődbe, és az új tulajdonos nem fogadja el az elődjével kötött megállapodásokat – tette hozzá.

Előbbi esetben a jól megírt szerződés, utóbbiban a felszámolási eljárás sajátosságai miatt húzzuk a rövidebbet – magyarázta el Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság stratégiai kabinetjének vezetője. Ha a szálloda csődöt jelent, az üdülési jogot váltott magánszemélyek a sor végén találják magukat a hitelezők rangsorában. A szerződések pedig „be vannak betonozva”, minden lehetséges módon védik az eladó érdekeit, ráadásul sokszor külföldi joghatóságokat jelölnek meg a vitás kérdések rendezésére.

Fontos, hogy mindent alaposan gondoljunk át, és számoljunk ki, mielőtt egy ilyen hosszú távú szerződést megkötünk – tanácsolta Kathi Attila. Elismerte, hogy a remekül felkészült üzletkötők sok vásárlót meggyőznek, ami nem törvénytelen. Még fontosabb, hogy ha valaki „felocsúdik”, és rájön, hogy mégsincs szüksége az üdülési jogra, a szerződést a kézhezvétel után még 2 hétig indoklás nélkül felbonthatja.

Ez alatt az idő alatt a cég előleget sem vehet fel – emelte ki Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke. Hozzátette: az eladónak a szerződéshez mellékelnie kell egy hivatalos tájékoztatót – ami egy kormányrendeletben pontosan előírt formanyomtatvány. Ha ezt a vevő nem kapja meg, akkor az indoklás nélküli elállási joga egy év plusz 14 napra nő.

Olvasson tovább