Letiltás és inkasszó – csőstül jön a baj

Végrehajtásnál egyszerre tilthatják le a fizetésünket és tehetnek inkasszót a bankszámlánkra, de ha ezekből belátható időn belül nem térül meg a tartozás, a vagyontárgyaink következnek – vették sorra a végrehajtás lépéseit a Napközben keddi adásában.

Ha a tartozásainkkal már eljutottunk a végrehajtásig, sokat már nem alakíthatunk a feltételeken, így mindenképp érdemes még ez előtt megállapodni a hitelezővel – mondta el Wimmer Éva pénzügyi szakértő a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A Magyarországon sokakat érintő devizahitelekkel kapcsolatban hozzátette: „a bankok nem szaladnak azonnal a végrehajtóhoz, inkább próbálnak egyezségre jutni az adóssal, de ehhez az adós együttműködése is kell”.

Ha mégsem sikerül dűlőre jutni, akkor a hitelező a végrehajtóhoz fordul, és a törvényes végrehajtási eszközökkel próbálja meg behajtani a követelését – hangzott el. – Nem a végrehajtással van a baj, hanem a felelőtlenül megkötött hitelszerződésekkel, azzal hogy a teljesítőképességüket rosszul mérték fel az emberek – tette hozzá a Napközben másik meghívott szakértője, Kovács Béla Sándor ügyvéd.

A végrehajtási törvény „végrehajtás kérőről” és „adósról” beszél, így a közvélekedéssel ellentétben nem nevesíti és nem is védi a bankokat – reflektált a szakember a hallgatók kommentárjaira. Hozzátette ugyanakkor, hogy a most gondot okozó devizahitelek sorsát nem lehetett előre látni, és mikor felvették, sokan „elmentek a falig”, akkora törlesztő részleteket vállaltak, amit akkor éppen teljesíteni tudtak. A később nem ritkán 80-100 százalékkal megemelt részletek kifizetésére pedig esélyük sem maradt.

A szakértők a még fizetőknek azt ajánlották, éljenek az árfolyamgát lehetőségével, a fizetésképteleneknek pedig az ingatlan értékesítését javasolták az állami eszközkezelőnek. De ha azt ingatlanjuk értéke nem ér fel a hitelösszeggel, az is előfordulhat, hogy albérletben lakva életük végéig kell fizetniük az elvesztett lakása hitelét. Kérdésre válaszolva azt is elmondták, hogy az adósság csak az örökség erejéig öröklődik, az azon felüli értékért az örökös nem felel.

Hallgassa meg!

Videó ajánló

Olvasson tovább